Skip to content

5 απλά βήματα για να κάνεις τα ταξίδια σου πιο βιώσιμα!

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο τουρισμός στο περιβάλλον. Από τα πλαστικά απόβλητα έως τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα, ο τρόπος που ταξιδεύουμε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας. 

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Η λύση υπάρχει: βιώσιμος τουρισμός. Ο βιώσιμος/υπεύθυνος τουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, μεγιστοποιώντας παράλληλα τις θετικές επιπτώσεις. Περιλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών των τουριστών με παράλληλη διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των προορισμών που αυτοί επισκέπτονται. Ο τουρισμός αυτός βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση των πόρων με υπευθυνότητα, την προστασία της βιοποικιλότητας, την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Περιλαμβάνει επίσης την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού στο περιβάλλον, όπως η ρύπανση και η υπερβολική χρήση των τοπικών πόρων.

 

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να ενσωματώσετε πρακτικές βιώσιμου τουρισμού στο ταξίδι σας και να ταξιδέψετε «υπεύθυνα»:

 

1. Επιλέξτε καταλύματα φιλικά προς το περιβάλλον: Αναζητήστε καταλύματα που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας και έχουν προγράμματα ανακύκλωσης.


2. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση πόρων: Με ένα απλό παράδειγμα, ναι, δεν μπορείτε να επισκέπτεστε ως υπεύθυνος ταξιδιώτης τα νησιά των Κυκλάδων και να αφήνετε το νερό να τρέχει με τις ώρες στο μπάνιο!


3. Χρησιμοποιήστε μεταφορικά μέσα χαμηλών εκπομπών άνθρακα: Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να κάνετε ποδήλατο ή να περπατήσετε για να μετακινηθείτε. Εάν πρέπει να νοικιάσετε αυτοκίνητο, επιλέξτε ένα μοντέλο με οικονομία καυσίμου.

 

4. Υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων: Φάτε σε τοπικά εστιατόρια, ψωνίστε σε τοπικές αγορές και χρησιμοποιήστε τοπικούς οδηγούς για να μάθετε για την κουλτούρα και την ιστορία του προορισμού σας.

 

5. Ελαχιστοποιήστε τα απόβλητα: Πάρτε μαζί σας ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι για νερό, χρησιμοποιήστε μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για ψώνια και πείτε όχι σε πλαστικά μιας χρήσης όπως καλαμάκια και πλαστικές σακούλες.

 

Ο βιώσιμος τουρισμός δεν είναι απλώς ένα τσιτάτο. Είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη και στην υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων. Κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα προγραμματίσετε ένα ταξίδι, σκεφτείτε πώς μπορείτε να είστε υπεύθυνος ταξιδιώτης και να βοηθήσετε στην προστασία του πλανήτη.cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Biophilic Design: Η επανασύνδεση του εργασιακού χώρου με το φυσικό περιβάλλον

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more

Ανακύκλωση πλαστικού: ένας απλός οδηγός

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more
Ανακύκλωση-πλαστικού

Βιοδιασπώμενο, Ανακυκλώσιμο, ή Κομποστοποιήσιμο;

Εσύ πόσο έξυπνες αποφάσεις αγοράς κάνεις; Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις ότι κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κατά την αγορά σου; Μήπως τελικά έχει σημασία να απορρίπτεις σωστά τις συσκευασίες σου;
Read more
Διαγράμματα σύγκρισης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και βιοδιάσπασης δείχνοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη του καθενός

Πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η ανακύκλωση πλαστικού;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πλαστικό δεν είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, και ότι, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για τη φύση, και για τους ανθρώπους και τα ζώα.
Read more
Ανακυκλωμένα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες που αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα του πλαστικού

Υπεύθυνη κατανάλωση και τουρισμός

Σύμφωνα με τη μελέτη «Sustainability in the Greek Τourism Market – Paving the Way for Sustainable Tourism Growth», που κατάρτισε πρόσφατα η Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μέχρι το 2030 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με τις μεταφορές λόγω του τουρισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2016, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% του συνόλου των ανθρωπογενών εκπομπών παγκοσμίως το 2030.
Read more
Βιώσιμος Τουρισμός - Διακοπές Αλλιώς

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more