Skip to content

Ανακύκλωση Συσκευών στην Ελλάδα: Μία Ανάγκη για το Μέλλον

By Ten Million Hands Team

1 Ιουλίου 2024

Share this:

Η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα οικιακά μηχανήματα αντικαθίστανται συχνά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες αποβλήτων. Η σωστή διαχείριση αυτών των αποβλήτων είναι κρίσιμη για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών.

Η Τρέχουσα Κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών βρίσκεται ακόμη σε αναπτυξιακή φάση. Παρόλο που υπάρχουν οργανωμένα συστήματα συλλογής και ανακύκλωσης, πολλά από τα απόβλητα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή, χειρότερα, στη φύση. Οι κύριοι λόγοι είναι η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και οι περιορισμένες υποδομές ανακύκλωσης.

Ο νόμος 2939/2001 και οι σχετικές τροποποιήσεις του έχουν θεσπίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφοροι φορείς, όπως η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., που έχουν αναλάβει τη συλλογή και την ανακύκλωση αυτών των προϊόντων.

Η Σημασία της Ανακύκλωσης Συσκευών

Η ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτον, συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν επικίνδυνα υλικά, όπως βαρέα μέταλλα και τοξικές χημικές ουσίες, που μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα.

Δεύτερον, η ανακύκλωση βοηθά στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, μειώνοντας την ανάγκη εξόρυξης νέων πρώτων υλών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή όπου οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται.

Τέλος, η ανακύκλωση συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας. Οι διαδικασίες συλλογής, διαλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογία, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Προκλήσεις και Προοπτικές

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευών. Η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού είναι μία από τις κύριες δυσκολίες. Πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να ανακυκλώσουν τις παλιές τους συσκευές. Επίσης, οι υποδομές ανακύκλωσης δεν είναι επαρκείς σε όλες τις περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, χρειάζεται να ενισχυθούν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Οι καμπάνιες ενημέρωσης μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Επίσης, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι υποδομές ανακύκλωσης και να δημιουργηθούν περισσότερα σημεία συλλογής ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Μια σημαντική πρωτοβουλία:

Από τις 18 Ιουνιού, κυκλοφορεί στις γειτονιές της Αθήνας ένα ειδικά διαμορφωμένο van, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων.

Το όχημα της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. θα σταθμεύει σε διάφορες τοποθεσίες της Αθήνας και θα περιμένει να το γεμίσουμε όλοι με όλες τις παλιές μας ηλεκτρικές συσκευές.

Από κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέχρι τοστιέρες και μιξεράκια, όλες οι μικροσυσκευές έχουν τη θέση τους σε αυτό το όχημα.

Μπορoύμε επίσης να ανακυκλώσουμε λαμπτήρες, τόνερ και μελανοδοχεία.

Στάσεις του van στην Αθήνα,

  • Άνω Πατήσια, πλατεία Αγίας Βαρβάρας (κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ).
  • Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι.
  • Πλατεία Αγίου Γεωργίου (Παλαμηδίου και Πλάτωνος).
  • Μετρό Πανόρμου, πλατεία Κανελλοπούλου.

Αναζητoύμε στις παραπάνω περιοχές το van της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές συμβάλλοντας σε έναν καλύτερο κόσμο.

 

Η ανακύκλωση συσκευών στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για βελτίωση. Με την κατάλληλη ενημέρωση και την ανάπτυξη των υποδομών, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο στον τομέα της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης κοινωνίας.

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

World Cotton Day: Βαμβάκι και Βιωσιμότητα

Η 7η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού, μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει το βαμβάκι στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα βιωσιμότητας που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωσή του.
Read more

Καινοτόμα Οικολογικά Υφάσματα

Η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη πίεση για να υιοθετήσει πιο βιώσιμες πρακτικές. Ο πλανήτης δεν αντέχει πια τις επιπτώσεις της ταχείας μόδας και της υπερκατανάλωσης.
Read more

5 Βιώσιμα Brands Εσωρούχων στην Ελλάδα

Η στροφή προς τη βιώσιμη μόδα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ρούχα που φοράμε καθημερινά, αλλά και για τα εσώρουχα.
Read more

Βιολάντα: Ένα Εργοστάσιο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη, οι εταιρείες παγκοσμίως στρέφονται προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Read more

Γυναικεία Περίοδος και Βιωσιμότητα

Η γυναικεία περίοδος είναι μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Ωστόσο, τα παραδοσιακά προϊόντα περιόδου, όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες, δημιουργούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω των απορριμμάτων που παράγουν και των μη βιοδιασπώμενων υλικών τους.
Read more

Επιλέγουμε Βιώσιμα Αντιηλιακά: Προστασία για εμάς και τον Πλανήτη

Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την υγεία μας, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.
Read more

Γιατί Δεν Πρέπει να Χρησιμοποιούμε Σαμπουάν στα Ντουζ της Παραλίας

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας, και οι μικρές μας πράξεις μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση σαμπουάν και άλλων καθαριστικών προϊόντων στα ντουζ της παραλίας.
Read more

Βισκόζη: Γιατί δεν είναι ένα οικολογικό ύφασμα

Η βισκόζη, επίσης γνωστή ως ρεγιόν, είναι ένα ύφασμα που έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω της μαλακής του υφής και της ευελιξίας του. Πολλοί καταναλωτές το βλέπουν ως μια φυσική επιλογή, αφού προέρχεται από φυτικές ίνες.
Read more

Σε επαφή με την φύση – χωρίς κινητό!

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι έντονοι. Η πληροφορία που λαμβάνουμε, κάποιες φορές περισσότερη από όση μπορούμε να διαχειριστούμε. Και ναι, είναι δύσκολο να κάνεις ένα “διάλειμμα”.
Read more

Μια σακούλα – Λιγότερα απορρίμματα!

Άραγε πόσες φορές αρκεί να χρησιμοποιήσεις μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα προκειμένου να επιφέρεις πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον;
Read more

Reuse! Επαναχρησιμοποίησε το!

H χρήση ανακυκλωμένου γυαλιού στην κατασκευή, εξοικονομεί πρώτες ύλες και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, μην ξεχνάς πως το γυάλινο βαζάκι μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις.
Read more

Βάλε Πρόγραμμα!

Tο να οργανώσεις τα γεύματα της εβδομάδας σου αλλά και να διαχειρίζεσαι τα υπολείμματα δημιουργικά έχει περισσότερα οφέλη απ’ όσα νομίζεις.
Read more

κύπελλα πολλαπλών χρήσεων

Πόσες φορές έχετε πετάξει το χάρτινο ποτήρι μιας χρήσεως του καφέ σας στην ανακύκλωση θεωρώντας ότι κάνετε το καθήκον σας απέναντι στο περιβάλλον;
Read more

Χαιρόμαστε τη φύση χωρίς παρεμβάσεις!

Μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Ποτέ μην ταΐζεις τα άγρια ζώα και μην αφήνεις τροφικά υπολείμματα στο δάσος!
Read more

Υπερκατανάλωση – όχι για εμένα!

υτό που επέστρεψες άλλωστε θα το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος πελάτης. Σωστό; Λάθος!
Read more

Cruelty free – τι σημαίνει.

Ποια είναι η ιστορία του “cruelty free”;
Read more

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more