Skip to content

Βιοδιασπώμενο, Ανακυκλώσιμο, ή Κομποστοποιήσιμο;

Εσύ πόσο έξυπνες αποφάσεις αγοράς κάνεις; Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις ότι κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κατά την αγορά σου; Μήπως τελικά έχει σημασία να απορρίπτεις σωστά τις συσκευασίες σου;

 

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Η εισαγωγή στην κατανόηση και την αξιολόγηση των βιοδιασπώμενων προϊόντων απαιτεί μια εμβάθυνση στην ουσία και τη σημασία τριών κρίσιμων όρων: «βιοδιασπώμενο», «ανακυκλώσιμο», και «κομποστοποιήσιμο». Κάθε ένας από αυτούς τους όρους αντικατοπτρίζει μια διαφορετική προσέγγιση και δυνατότητα στη διαχείριση των υλικών και των προϊόντων με τρόπο που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύει τη βιωσιμότητα.

 

Η συνειδητή αγοραστική συμπεριφορά και η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος στην εποχή της παγκόσμιας πλαστικής κρίσης. Καθώς η παραγωγή και η χρήση πλαστικού συνεχίζουν να αυξάνονται, οι εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, και η βιοδιάσπαση αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ αυτών των διαδικασιών είναι καθοριστική για την καθοδήγηση των καταναλωτών προς πιο βιώσιμες επιλογές.

 

Δεδομένης της εκτεταμένης και ανησυχητικής πλέον χρήσης του πλαστικού παγκοσμίως, έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικοί τρόποι για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και βιώσιμου μέλλοντος για το περιβάλλον. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις εναλλακτικές αυτές και να κατανοούμε τις διαφορές τους, προκειμένου να οδηγούμαστε σε πιο σοφές και συνειδητές αγορές. Οι εναλλακτικές αυτές περιλαμβάνουν την γνωστή σε όλους ανακύκλωση των προϊόντων, αλλά και την κομποστοποίηση και βιοδιάσπαση – δύο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές που έχουν εμφανιστεί πιο έντονα τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Οι όροι “βιοδιασπώμενος”, “ανακυκλώσιμος” και “κομποστοποιήσιμος” συχνά συγχέονται, αλλά καθένας από αυτούς αντιπροσωπεύει μια διαφορετική διαδικασία και αποτέλεσμα στον τρόπο διαχείρισης των υλικών. Τα βιοδιασπώμενα υλικά είναι εκείνα που μπορούν να διασπαστούν από μικροοργανισμούς σε φυσικό περιβάλλον, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να επεξεργαστούν και να μετατραπούν σε νέα υλικά ή προϊόντα. Τα κομποστοποιήσιμα υλικά, από την άλλη, είναι ικανά να ενσωματωθούν σε σύστημα κομποστοποίησης, αποκομίζοντας θρεπτικά συστατικά για το έδαφος.

 

1. Βιοδιασπώμενα προϊόντα

Τα βιοδιασπώμενα προϊόντα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική κατηγορία στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των απορριμμάτων. Η βιοδιασπασιμότητα είναι η ικανότητα ενός υλικού να διασπαστεί αποτελεσματικά από μικροοργανισμούς σε νερό, διοξείδιο του άνθρακα (ή μεθάνιο σε αναερόβιες συνθήκες), και βιομάζα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή και ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το υλικό και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

 

Η βιοδιασπασιμότητα των προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές ή στο φυσικό περιβάλλον. Βιοδιασπώμενα υλικά, όπως ορισμένα πλαστικά που παράγονται από φυτικές πηγές (π.χ., πολυλακτικό οξύ – PLA), είναι σχεδιασμένα να διαλύονται σε φυσικές συνθήκες, μειώνοντας έτσι τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

 

Παρόλο που τα βιοδιασπώμενα προϊόντα προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, υπάρχουν επίσης προκλήσεις και περιορισμοί. Ένας από τους προκλήσεις είναι η ανάγκη για συγκεκριμένες συνθήκες για την αποδοτική βιοδιάσπαση, οι οποίες μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμες στα φυσικά ή τεχνητά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, κάποια βιοδιασπώμενα πλαστικά απαιτούν συνθήκες βιομηχανικής κομποστοποίησης για να διασπαστούν εντός του ορισμένου χρονικού πλαισίου.

 

Η ενσωμάτωση βιοδιασπώμενων υλικών στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών είναι ένα βήμα προς την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας, όπου τα υλικά χρησιμοποιούνται και επαναχρησιμοποιούνται με τρόπους που μειώνουν την απόρριψη αποβλήτων και την κατανάλωση πόρων. Παρ’ όλα αυτά, η επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της χρήσης βιοδιασπώμενων υλικών απαιτεί μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών για την κομποστοποίηση, την εκπαίδευση των καταναλωτών για σωστή διαχείριση των βιοδιασπώμενων απορριμμάτων και την ενθάρρυνση της βιομηχανίας να σχεδιάζει προϊόντα με βάση αρχές βιωσιμότητας και κυκλικότητας.

 

Οι τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα των βιοδιασπώμενων υλικών προσφέρουν νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων. Η έρευνα επικεντρώνεται στη βελτίωση της διαδικασίας βιοδιάσπασης, τη μείωση του χρόνου αποικοδόμησης και την αύξηση της ανθεκτικότητας των υλικών σε διάφορες συνθήκες χρήσης.

 

Η προώθηση των βιοδιασπώμενων προϊόντων συνδέεται επίσης με οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, όπως η ανάγκη για ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα συμβατικά υλικά και η δημιουργία ευαισθητοποίησης και αποδοχής από τους καταναλωτές. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και στην υιοθέτηση πιο βιώσιμων επιλογών.

 

2. Ανακυκλώσιμα προϊόντα 

 

Η ανακύκλωση αναφέρεται στην διαδικασία μετατροπής απορριμμάτων σε νέα υλικά και αντικείμενα. Πρόκειται δηλαδή για την μετατροπή άχρηστων υλικών σε νέα, επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά – μια διαδικασία που συμβάλει στην διατήρηση των πόρων και την μείωση των αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής. Η ανακύκλωση μειώνει επίσης τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους που προκύπτει από τον μεγάλο όγκο αποβλήτων. 

 

Οι διάφοροι «κανόνες» που πλαισιώνουν την ανακύκλωση συχνά οδηγούν τους καταναλωτές σε συσχετίσεις με τις διαδικασίες κομποστοποίησης ή βιοδιάσπασης, στην πραγματικότητα όμως η ρίψη αποβλήτων σε κάδους ανακύκλωσης δεν συνεπάγεται το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνο της κομποστοποίησης ή της βιοδιάσπασης. Η ρίψη μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης, παραδείγματος χάρη, μπορεί να καταλήξει σε απλή ρίψη στις χωματερές. Μάλιστα, ειδικότερα όσο αφορά τα πλαστικά απορρίμματα που αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο των χωματερών και έναν από τους πιο μολυσματικούς παράγοντες για το περιβάλλον, μόνο το 9% από αυτά ανακυκλώνεται, σύμφωνα με το National Geographic.


Διαγράμματα σύγκρισης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και βιοδιάσπασης δείχνοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη του καθενός

Γιατί είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός τους; 

Η προσεκτική εξέταση κάθε μιας από τις παραπάνω διαδικασίες, και κατ’ επέκταση η διασφάλιση της σωστής χρήσης αυτών, θα μας βοηθήσει να δράσουμε πιο συνειδητά και αποτελεσματικά για το περιβάλλον μας. Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι, ενώ τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολλά, συνήθως δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την κατάλληλη μεθοδολογία – όπως και συμβαίνει, με αποτέλεσμα τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης να συνυπάρχουν με την κατάχρηση του όρου. 

 

Από την άλλη, συμπεραίνουμε ότι όλα τα κομποστοποιήσιμα υλικά είναι βιοδιασπώμενα, αλλά τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν είναι κομποστοποιήσιμα. Αν και η βιοδιάσπαση σημαίνει την σχεδόν πλήρη εξαφάνιση του υλικού, υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων που αφήνουν υπολείμματα μετάλλων ή άλλα σωματίδια. Ενώ τα κομποστοποιήσιμα προϊόντα κατασκευάζονται από οργανικά στοιχεία ή φυτά που αποικοδομούνται πλήρως με τον χρόνο, τα βιοδιασπώμενα διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια που αποσυντίθενται πλήρως ή μερικώς, σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. 


3. Κομποστοποιήσιμα προϊόντα 

Με τον όρο «κομποστοποίηση» αναφερόμαστε σε προϊόντα που αποτελούνται από οργανικά στοιχεία ή φυτά, ικανά να διασπαστούν σε φυσικά στοιχεία, κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Πρόκειται δηλαδή για μετατροπή του προϊόντος σε φυσικό υλικό, το οποίο επιστρέφει στο έδαφος, προσφέροντας πλούσια θρεπτικά συστατικά. 

 

Η κομποστοποίηση έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, καθώς αντί τα προϊόντα να καταλήγουν στις χωματερές ή να περνάνε μέσα από διαδικασίες επανεπεξεργασίας για να αποκτήσουν νέα ζωή, διασπώνται στο φυσικό περιβάλλον ή σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις βιομηχανιών, προκειμένου να ευνοήσουν το περιβάλλον. Έτσι, τα κομποστοποιήσιμα προϊόντα δεν δημιουργούν περαιτέρω απόβλητα, μειώνοντας τα αέρια του θερμοκηπίου, και εξοικονομώντας μακροπρόθεσμα κόστη διάθεσης που χρειάζονται για την αποθήκευση και την απόρριψη των απορριμμάτων. 

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

World Cotton Day: Βαμβάκι και Βιωσιμότητα

Η 7η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού, μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει το βαμβάκι στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα βιωσιμότητας που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωσή του.
Read more

Καινοτόμα Οικολογικά Υφάσματα

Η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη πίεση για να υιοθετήσει πιο βιώσιμες πρακτικές. Ο πλανήτης δεν αντέχει πια τις επιπτώσεις της ταχείας μόδας και της υπερκατανάλωσης.
Read more

5 Βιώσιμα Brands Εσωρούχων στην Ελλάδα

Η στροφή προς τη βιώσιμη μόδα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ρούχα που φοράμε καθημερινά, αλλά και για τα εσώρουχα.
Read more

Βιολάντα: Ένα Εργοστάσιο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη, οι εταιρείες παγκοσμίως στρέφονται προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Read more

Γυναικεία Περίοδος και Βιωσιμότητα

Η γυναικεία περίοδος είναι μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Ωστόσο, τα παραδοσιακά προϊόντα περιόδου, όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες, δημιουργούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω των απορριμμάτων που παράγουν και των μη βιοδιασπώμενων υλικών τους.
Read more

Επιλέγουμε Βιώσιμα Αντιηλιακά: Προστασία για εμάς και τον Πλανήτη

Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την υγεία μας, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.
Read more

Γιατί Δεν Πρέπει να Χρησιμοποιούμε Σαμπουάν στα Ντουζ της Παραλίας

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας, και οι μικρές μας πράξεις μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση σαμπουάν και άλλων καθαριστικών προϊόντων στα ντουζ της παραλίας.
Read more

Βισκόζη: Γιατί δεν είναι ένα οικολογικό ύφασμα

Η βισκόζη, επίσης γνωστή ως ρεγιόν, είναι ένα ύφασμα που έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω της μαλακής του υφής και της ευελιξίας του. Πολλοί καταναλωτές το βλέπουν ως μια φυσική επιλογή, αφού προέρχεται από φυτικές ίνες.
Read more

Σε επαφή με την φύση – χωρίς κινητό!

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι έντονοι. Η πληροφορία που λαμβάνουμε, κάποιες φορές περισσότερη από όση μπορούμε να διαχειριστούμε. Και ναι, είναι δύσκολο να κάνεις ένα “διάλειμμα”.
Read more

Μια σακούλα – Λιγότερα απορρίμματα!

Άραγε πόσες φορές αρκεί να χρησιμοποιήσεις μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα προκειμένου να επιφέρεις πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον;
Read more

Reuse! Επαναχρησιμοποίησε το!

H χρήση ανακυκλωμένου γυαλιού στην κατασκευή, εξοικονομεί πρώτες ύλες και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, μην ξεχνάς πως το γυάλινο βαζάκι μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις.
Read more

Βάλε Πρόγραμμα!

Tο να οργανώσεις τα γεύματα της εβδομάδας σου αλλά και να διαχειρίζεσαι τα υπολείμματα δημιουργικά έχει περισσότερα οφέλη απ’ όσα νομίζεις.
Read more

κύπελλα πολλαπλών χρήσεων

Πόσες φορές έχετε πετάξει το χάρτινο ποτήρι μιας χρήσεως του καφέ σας στην ανακύκλωση θεωρώντας ότι κάνετε το καθήκον σας απέναντι στο περιβάλλον;
Read more

Χαιρόμαστε τη φύση χωρίς παρεμβάσεις!

Μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Ποτέ μην ταΐζεις τα άγρια ζώα και μην αφήνεις τροφικά υπολείμματα στο δάσος!
Read more

Υπερκατανάλωση – όχι για εμένα!

υτό που επέστρεψες άλλωστε θα το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος πελάτης. Σωστό; Λάθος!
Read more

Cruelty free – τι σημαίνει.

Ποια είναι η ιστορία του “cruelty free”;
Read more

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more