Skip to content

Biophilic Design: Η επανασύνδεση του εργασιακού χώρου με το φυσικό περιβάλλον

Μπορεί ο εργασιακός χώρος να συνδυαστεί με συναισθήματα ευφορίας και ανάπαυσης; Μπορεί!

By Ten Million Hands Team

11 Απριλίου 2024

Share this:

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο μια νέα αρχιτεκτονική τάση που ονομάζεται Biophilic Design (=Βιοφιλικός Σχεδιασμός) – ένας όρος που προέρχεται από την ελληνική γλώσσα (=αγάπη για τα έμβια αντικείμενα), και σύμφωνα με τον οποίο οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να ενσωματώσουν τα στοιχεία της φύσης εντός των σχεδίων των κτιρίων, προκειμένου να επανασυνδέσουν τους χώρους με το φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για μια στρατηγική βιώσιμου σχεδιασμού, με σκοπό την δημιουργία χώρων που ευνοούν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που ζουν ή/και εργάζονται εκεί.

 

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός μπορεί να εφαρμοστεί με την χρήση φυσικών στοιχείων στο χώρο, δηλαδή με την ενσωμάτωση πράσινων ή γήινων χρωμάτων στους τοίχους, την τοποθέτηση φυτών και υδάτινων στοιχείων, αλλά και την χρήση πλούσιου φυσικού φωτός. Από την άλλη, μπορεί να εφαρμοστεί και με έμμεσο τρόπο, με την χρήση φυσικών εικόνων και υλικών στον χώρο, και την προσαρμογή φυσικών χρωμάτων στα περιβάλλοντα αντικείμενα. 

 

Ο λόγος για τον οποίο ο βιοφιλικός σχεδιασμός τείνει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, αλλά και να θεωρείται απαραίτητος, είναι καθώς έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τη βιωσιμότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. 

Ποια είναι τα οφέλη του βιοφιλικού εργασιακού χώρου;

Σύμφωνα με μελέτη, το ένα τρίτο των εργαζομένων παγκοσμίως δηλώνει ότι ο σχεδιασμός του εργασιακού χώρου επηρεάζει την απόφαση του για το αν θα εργαστεί στην εκάστοτε εταιρεία. Την στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι περνούν σήμερα τουλάχιστον 8 ώρες σε γραφεία ή κλειστούς χώρους εργασίας, ο τρόπος διαμόρφωσης της γενικότερης περιρρέουσας ατμόσφαιρας είναι σημαντικός.  

 

Η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς εργασιακούς χώρους επηρεάζεται από τα σωματίδια toner και τα τοξικά αέρια όπως το όζον, το διοξείδιο του αζώτου και άλλες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που εκπέμπονται από τα φωτοτυπικά μηχανήματα, με βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων. Η τοποθέτηση φυτών στον χώρο είναι ικανή να απομακρύνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, μειώνοντας το CO2 και παράγοντας οξυγόνο, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του αέρα. 

 

Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International από ερευνητές του Harvard, η έκθεση σε βιοφιλικά εσωτερικά περιβάλλοντα είναι ικανή να επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην διάθεση, την συγκέντρωση και την απόδοση των εργαζομένων, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους τους. Έτσι, τα εργασιακά περιβάλλοντα με τέτοιες προσαρμογές, γίνονται περισσότερο ελκυστικά για δυνητικούς εργαζομένους, καθώς είναι ικανά να συμβάλλουν στην ψυχική, σωματική και κοινωνική υγεία τους. 

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Biophilic Design: Η επανασύνδεση του εργασιακού χώρου με το φυσικό περιβάλλον

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more

Ανακύκλωση πλαστικού: ένας απλός οδηγός

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more
Ανακύκλωση-πλαστικού

Βιοδιασπώμενο, Ανακυκλώσιμο, ή Κομποστοποιήσιμο;

Εσύ πόσο έξυπνες αποφάσεις αγοράς κάνεις; Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις ότι κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κατά την αγορά σου; Μήπως τελικά έχει σημασία να απορρίπτεις σωστά τις συσκευασίες σου;
Read more
Διαγράμματα σύγκρισης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και βιοδιάσπασης δείχνοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη του καθενός

Πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η ανακύκλωση πλαστικού;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πλαστικό δεν είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, και ότι, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για τη φύση, και για τους ανθρώπους και τα ζώα.
Read more
Ανακυκλωμένα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες που αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα του πλαστικού

Υπεύθυνη κατανάλωση και τουρισμός

Σύμφωνα με τη μελέτη «Sustainability in the Greek Τourism Market – Paving the Way for Sustainable Tourism Growth», που κατάρτισε πρόσφατα η Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μέχρι το 2030 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με τις μεταφορές λόγω του τουρισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2016, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% του συνόλου των ανθρωπογενών εκπομπών παγκοσμίως το 2030.
Read more
Βιώσιμος Τουρισμός - Διακοπές Αλλιώς

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more