Δείγμα της έρευνας: 2000 καταναλωτές, 32 συνεντεύξεις σε βάθος
Στην ενότητα αυτή μπορείς να πάρεις μία γεύση από όλα όσα καταγράψαμε στην έρευνα που κάναμε. Και φυσικά εδώ μπορείς να βρεις και να κατεβάσεις όλη την έρευνα και να τη μελετήσεις στον δικό σου χρόνο.
*οι συμμετέχοντες της έρευνας μπορούσαν να επιλέξουν πάνω από μια απαντήσεις
Προϊόντα και μάρκες που χρησιμοποιούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον
Προϊόντα και μάρκες που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα
Προϊόντα και μάρκες που υιοθετούν ηθικές αξίες
Προϊόντα και μάρκες που υποστηρίζουν έναν κοινωνικό σκοπό
Προϊόντα και μάρκες που έχουν μια σημαντική αποστολή και όραμα
Άλλο (φθηνά/αντοχή στο χρόνο)
Ποιότητα
Τιμή
Συστατικά
προϊόντος
Cruelty free προϊόν
Περιβαλλοντικός αντίκτυπος
Βιολογικός τρόπος παραγωγής
Ανακυκλώσιμη συσκευασία
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Εργασιακές πρακτικές
Κακοποίηση ζώων
Περιορισμός της χρήσης πλαστικού
Αγορά περισσότερων προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς
Επιλογή μαρκών που δεν κακοποιούν τα ζώα
Αγορά περισσότερων εποχικών προϊόντων
(κυρίως στα μεγάλα σουπερ μάρκετ, μια κατάσταση που δεν επέτρεπε στον καταναλωτή να επιλέξει)
Η οικονομική κρίση
Η έλλειψη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το σχολείο
Η ελλιπής ενημέρωση
Η προσβασιμότητα
Ο συνειδητός Έλληνας καταναλωτής ενημερώνεται κυρίως από τα social media, ψωνίζει διαδικτυακά αλλά επιλέγει και μικρότερα συνοικιακά καταστήματα και βιολογικές λαϊκές, ενισχύει τους τοπικούς παραγωγούς, είναι ευαισθητοποιημένος/η απέναντι στην κακοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων ενώ δίνει προτεραιότητα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανακυκλώνει και προσπαθεί να μειώσει τη χρήση πλαστικού, ενδιαφέρεται για την προσωπική του υγεία, αντιλαμβάνεται τη σύνδεση παραγωγής-κατανάλωσης και περιβάλλοντος και είναι διατεθειμένος/η να πληρώσει περισσότερα για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Και τις περισσότερες φορές το πράττει.
Βάσει της έρευνας τα εύσημα της συνειδητής κατανάλωσης στην Ελλάδα πηγαίνουν στους:
από ποιον φτιάχτηκε,
από ποιο εργοστάσιο,
από ποιον προμηθευτή, ή από οπουδήποτε,
αν τηρεί κανόνες εργασιακούς, βιώσιμους και ηθικούς,
από τι υλικά φτιάχνεται,
ποιο είναι το οικολογικό του αποτύπωμα».
Αρχικά μια εταιρική κουλτούρα που να προστατεύει τους εργαζόμενους, να τους κάνει να νιώθουν ότι συνεισφέρουν στο κοινό καλό, να σέβεται τα δικαιώματα τους, μια εταιρεία η οποία εφαρμόζει πρακτικές τίμιες, ίσες, δίκαιες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το business περιβάλλον, φυσικά ανταγωνιστικές, να μην συμμετέχει σε καρτέλ -όπως πολλοί κλάδοι του χώρου- και ότι αυτό μπορεί να
σημαίνει για το business περιβάλλον, φυσικά ανταγωνιστικές, να μην συμμετέχει σε καρτέλ -όπως πολλοί κλάδοι του χώρου- και φυσικά αυτό να έχει και ένα αποτύπωμα στην στρατηγική της γενικά, στο πως δηλαδή σχεδιάζει τα προϊόντα της, αν έχει προϊόντα, αν δεν έχει, στο πως προσφέρει τις υπηρεσίες της, πως σχεδιάζει τη στρατηγική της και γενικά στο εταιρικό της αποτύπωμα».
Αρχικά μια εταιρική κουλτούρα που να προστατεύει τους εργαζόμενους, να τους κάνει να νιώθουν ότι συνεισφέρουν στο κοινό καλό, να σέβεται τα δικαιώματα τους, μια εταιρεία η οποία εφαρμόζει πρακτικές τίμιες, ίσες, δίκαιες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το business περιβάλλον, φυσικά ανταγωνιστικές, να μην συμμετέχει σε καρτέλ -όπως πολλοί κλάδοι του χώρου- και φυσικά αυτό να έχει και ένα αποτύπωμα στην στρατηγική της γενικά, στο πως δηλαδή σχεδιάζει τα προϊόντα της, αν έχει προϊόντα, αν δεν έχει, στο πως προσφέρει τις υπηρεσίες της, πως σχεδιάζει τη στρατηγική της και γενικά στο εταιρικό της αποτύπωμα».
Γιατί κάθε αγοραστική επιλογή ή μη θα έπρεπε εξαρχής να είναι
βιώσιμη και υπεύθυνη!