Skip to content

Facebook Marketplace: η ώθηση που χρειαζόταν η αγορά second hand

By Ten Million Hands Team

27 Ιουνίου 2024

Share this:

Η αγορά second hand έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς αυτήν για οικονομικούς, οικολογικούς και αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, αυτό που έδωσε πραγματικά την ώθηση που χρειαζόταν αυτή η αγορά ήταν η πλατφόρμα του Facebook Marketplace.

Ένας νέος κόσμος αγορών και πωλήσεων

Το Facebook Marketplace έκανε την εμφάνισή του το 2016 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία για την αγορά και πώληση μεταχειρισμένων ειδών. Η ενσωμάτωση του Marketplace μέσα στο περιβάλλον του Facebook επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται και να πραγματοποιούν συναλλαγές με ευκολία, χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό που ήδη έχουν και εμπιστεύονται.

Οικονομικά οφέλη

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι άνθρωποι στρέφονται προς την αγορά second hand είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα μεταχειρισμένα αντικείμενα πωλούνται συχνά σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα καινούργια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτήσουν ποιοτικά προϊόντα χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία. Το Facebook Marketplace καθιστά αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο εύκολη, επιτρέποντας στους χρήστες να διαπραγματεύονται άμεσα τις τιμές και να βρίσκουν τοπικές προσφορές που δεν θα μπορούσαν να ανακαλύψουν αλλιώς.

Οικολογική συνείδηση

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχει κάνει πολλούς καταναλωτές να επιλέγουν συνειδητά την αγορά second hand προϊόντων. Η επαναχρησιμοποίηση των ειδών μειώνει την ανάγκη για νέα παραγωγή και συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων. Το Facebook Marketplace προωθεί αυτήν την οικολογική προσέγγιση, παρέχοντας μια πλατφόρμα όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν αντικείμενα, παρατείνοντας έτσι τη ζωή τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αίσθηση κοινότητας και εμπιστοσύνης

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις online συναλλαγές είναι η εμπιστοσύνη. Το Facebook Marketplace αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα του Facebook. Οι χρήστες μπορούν να βλέπουν το προφίλ του πωλητή ή του αγοραστή, τις αξιολογήσεις και τα σχόλια από προηγούμενες συναλλαγές, κάτι που ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας.

Ο λόγος για τον οποίο ο βιοφιλικός σχεδιασμός τείνει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, αλλά και να θεωρείται απαραίτητος, είναι καθώς έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τη βιωσιμότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. 

Ποικιλία και διαθεσιμότητα

Το Facebook Marketplace προσφέρει μια απίστευτη ποικιλία second hand προϊόντων, από έπιπλα και ρούχα μέχρι ηλεκτρονικά και οχήματα. Η ευκολία στην αναζήτηση και η δυνατότητα φιλτραρίσματος των αποτελεσμάτων επιτρέπει στους χρήστες να βρουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν. Επιπλέον, η τοπική διάσταση της πλατφόρμας σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν προϊόντα που βρίσκονται κοντά τους, διευκολύνοντας έτσι την παράδοση και μειώνοντας το κόστος μεταφοράς.

 

Το Facebook Marketplace έχει καταφέρει να δώσει νέα πνοή στην αγορά second hand, προσφέροντας έναν εύκολο, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αγοράζεις και να πουλάς μεταχειρισμένα αντικείμενα. Με τα οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά οφέλη του, δεν είναι έκπληξη που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την προτίμηση εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως. Η πλατφόρμα αυτή συνεχίζει να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται, ανοίγοντας νέους δρόμους για τις αγορές του μέλλοντος.

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Οι Κίνδυνοι του Υπερτουρισμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία της, τις εκπληκτικές παραλίες και τα πανέμορφα τοπία της, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού παγκοσμίως.
Read more

Τουρισμός και ο Στόχος του Zero Waste

Το zero waste είναι μια φιλοσοφία και προσέγγιση που στοχεύει στην εξάλειψη των απορριμμάτων μέσω της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών
Read more

Ανακύκλωση Συσκευών στην Ελλάδα: Μία Ανάγκη για το Μέλλον

Η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα οικιακά μηχανήματα αντικαθίστανται συχνά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.
Read more

Facebook Marketplace: η ώθηση που χρειαζόταν η αγορά second hand

Η αγορά second hand έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς αυτήν για οικονομικούς, οικολογικούς και αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, αυτό που έδωσε πραγματικά την ώθηση που χρειαζόταν αυτή η αγορά ήταν η πλατφόρμα του Facebook Marketplace.
Read more

Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Σημασία και Προοπτική

Η ανταποδοτική ανακύκλωση αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων, η οποία συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την παροχή κινήτρων στους πολίτες για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Read more

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more