Skip to content

Η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Βιώσιμα Υφάσματα

Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της «γρήγορης μόδας», με την μαζική παραγωγή φθηνών, κακής ποιότητας ρούχων «μιας χρήσης», είναι πλέον γνωστές στο ευρύ κοινό.

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Ωστόσο, παρά την πρόοδο και ευαισθητοποίηση που έχει επιτευχθεί στη βιομηχανία της μόδας, οι αρνητικές επιπτώσεις ακόμη αυξάνονται. Η γρήγορη μόδα δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Η παγκόσμια παραγωγή υφασμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ του 2000 και του 2015, ενώ η κατανάλωση υφασμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 63% έως το 2030. Λιγότερο από 1% των υλικών που χρησιμοποιούνται στα καινούργια ρούχα είναι ανακυκλωμένα υφάσματα.

 

Τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Βιώσιμα Υφάσματα, με βασικό στόχο να μειώσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παραγωγής ρούχων, να βελτιώσει την ποιότητά τους, και να τα κάνει να διατηρούνται περισσότερο. Βασικός σκοπός είναι να διασφαλιστεί πως όλα τα προϊόντα υφασμάτων στην αγορά της ΕΕ είναι περιβαλλοντικά βιώσιμα, με μεγάλη διάρκεια ζωής, που μπορούν να επιδιορθωθούν και να ανακυκλωθούν. Τα ρούχα πρέπει να παράγονται ως επί το πλείστον με ανακυκλώσιμες κλωστές, να μη διαθέτουν καθόλου βλαβερές ουσίες, και να παράγονται με σεβασμό προς τα κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον.

 

Η Στρατηγική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων που σχετίζονται με όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των υφασμάτων, περιλαμβανομένης της ενθάρρυνσης της ανακύκλωσης και της βοήθειας προς το καταναλωτικό κοινό να εγκαταλείψει τη γρήγορη μόδα.

 

Έως και 80% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός προϊόντος καθορίζεται κατά το στάδιο σχεδιασμού του. Οπότε, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα υφάσματα. Ένα θεμελιώδες μέτρο είναι οι επερχόμενοι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού. Σε μόλις δύο χρόνια, αυτοί θα οδηγήσουν σε υποχρεωτικές προϋποθέσεις, όπως την πληροφόρηση σχετικά με τη βιωσιμότητα ενός προϊόντος.

 

Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν επίσης από τις μεγάλες επιχειρήσεις που πετούν απούλητα προϊόντα, περιλαμβανομένων των υφασμάτων, να κοινοποιούν δημοσίως λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτό το ζήτημα. Αν αυτές τους οι ενέργειες έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τότε θα εξεταστούν περαιτέρω βήματα, όπως την απαγόρευση αυτής της πρακτικής.

 

Τέλος, η Στρατηγική σκοπεύει να συνδράμει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και τους ερευνητικούς οργανισμούς- ως προς τη μετάβαση με χρηματοδοτική αρωγή και υποστήριξη σε τεχνογνωσία.

 

Η στρατηγική της ΕΕ για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έχει ως όραμα «η γρήγορη μόδα να είναι εκτός μόδας» έως το 2030. Η εφαρμογή της θα βοηθήσει τη βιομηχανία να στραφεί από τη γρήγορη μόδα σε ένα κυκλικό και βιώσιμο σύστημα κατανάλωσης και παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, και να δώσει ώθηση στην επιδιορθώσιμη και με πιο διαχρονικό σχεδιασμό ένδυση.

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Οι Κίνδυνοι του Υπερτουρισμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία της, τις εκπληκτικές παραλίες και τα πανέμορφα τοπία της, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού παγκοσμίως.
Read more

Τουρισμός και ο Στόχος του Zero Waste

Το zero waste είναι μια φιλοσοφία και προσέγγιση που στοχεύει στην εξάλειψη των απορριμμάτων μέσω της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών
Read more

Ανακύκλωση Συσκευών στην Ελλάδα: Μία Ανάγκη για το Μέλλον

Η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα οικιακά μηχανήματα αντικαθίστανται συχνά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.
Read more

Facebook Marketplace: η ώθηση που χρειαζόταν η αγορά second hand

Η αγορά second hand έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς αυτήν για οικονομικούς, οικολογικούς και αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, αυτό που έδωσε πραγματικά την ώθηση που χρειαζόταν αυτή η αγορά ήταν η πλατφόρμα του Facebook Marketplace.
Read more

Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Σημασία και Προοπτική

Η ανταποδοτική ανακύκλωση αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων, η οποία συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την παροχή κινήτρων στους πολίτες για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Read more

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more