Skip to content

Ιχνηλασιμότητα: το νέο trend στη βιομηχανία της μόδας

Η βιομηχανία της μόδας χρονολογείται αιώνες πίσω: ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονταν τα υφάσματα πριν από δύο χιλιάδες χρόνια δεν διαφέρει και πολύ από τον σημερινό, ωστόσο η υπερκατανάλωση στο χώρο της ένδυσης αποτελεί πλέον έναν ορατό περιβαλλοντικό κίνδυνο.

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Την ίδια στιγμή που η λογική «αγοράζω λιγότερα και επιλέγω καλύτερα» γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον δυτικό κόσμο, η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (United Nations Economic Commission for Europe) δημιούργησε την πλατφόρμα “The Sustainability Pledge” για τη βιομηχανία της μόδας, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των εργαλείων ιχνηλασιμότητας και διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα ενδυμάτων και υποδημάτων. 

 

Τα τελευταία χρόνια, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν γίνει τόσο περίπλοκες που είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει διαφάνεια στην παραγωγή προϊόντων, γεγονός που έχει επιβλαβείς συνέπειες τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της McKinsey στην Αμερική, η Gen Z νοιάζεται περισσότερο για τον πλανήτη από οποιαδήποτε γενιά, αλλά επίσης δείχνει την μεγαλύτερη καχυποψία σχετικά με τα ecolabels και είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το greenwashing των εταιριών: το 88 τοις εκατό των Αμερικανών Gen Zers δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται τις ετικέτες των εταιρειών σχετικά με τον σεβασμό του περιβάλλοντος, την κοινωνική ευαισθησία και την ορθή διακυβέρνηση.

 

Το εργαλείο “Sustainability Pledge” προσπαθεί να δράσει διορθωτικά σε αυτό: συγκεντρώνει μια σειρά από συστάσεις πολιτικής, κατευθυντήριες γραμμές και πρότυπα που επιτρέπουν στους φορείς του κλάδου να πιστοποιούν τους ισχυρισμούς τους για βιωσιμότητα. Ταυτόχρονα, καλεί τις κυβερνήσεις, τους κατασκευαστές ενδυμάτων και υποδημάτων και τους ενδιαφερόμενους του κλάδου να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν συγκεκριμένες δέσμες μέτρων και θα κάνουν ένα θετικό βήμα προς τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και ηθικών διαπιστευτηρίων του κλάδου.

 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το περιβάλλον, Virginijus Sinkevicius,  έως το 2030 όλα τα υφάσματα που τοποθετούνται στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να παράγονται με τρόπο που σέβεται τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Καθώς τα περισσότερα εισάγονται από χώρες εκτός Ευρώπης, αυτό απαιτεί συνεργασία με διεθνείς εταίρους. “Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των πράξεών τους σε ολόκληρη την οικονομική τους αλυσίδα. Προτείναμε επίσης έναν νέο νόμο που θα απαγορεύει την πώληση προϊόντων εξαναγκασμένης εργασίας, περιλαμβανομένης της παιδικής εργασίας, στην Ευρώπη”.

 

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Οι Κίνδυνοι του Υπερτουρισμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία της, τις εκπληκτικές παραλίες και τα πανέμορφα τοπία της, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού παγκοσμίως.
Read more

Τουρισμός και ο Στόχος του Zero Waste

Το zero waste είναι μια φιλοσοφία και προσέγγιση που στοχεύει στην εξάλειψη των απορριμμάτων μέσω της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών
Read more

Ανακύκλωση Συσκευών στην Ελλάδα: Μία Ανάγκη για το Μέλλον

Η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα οικιακά μηχανήματα αντικαθίστανται συχνά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.
Read more

Facebook Marketplace: η ώθηση που χρειαζόταν η αγορά second hand

Η αγορά second hand έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς αυτήν για οικονομικούς, οικολογικούς και αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, αυτό που έδωσε πραγματικά την ώθηση που χρειαζόταν αυτή η αγορά ήταν η πλατφόρμα του Facebook Marketplace.
Read more

Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Σημασία και Προοπτική

Η ανταποδοτική ανακύκλωση αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων, η οποία συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την παροχή κινήτρων στους πολίτες για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Read more

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more