Skip to content

Η κλιματική αλλαγή & η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να αλλάζει τον χάρτη της καλλιέργειας καφέ

«Κάθε καφές που καταναλώνεται από τους λάτρεις του καφέ συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των ανισοτήτων στον κόσμο»

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Η Λατινική Αμερική βρίσκεται στην πρωτοπορία της καλλιέργειας καφέ, καθώς φιλοξενεί πέντε από τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Κολομβίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κλιματική αλλαγή, τα παράσιτα και η μείωση των τιμών του καφέ απειλούν την ευημερία εκατομμυρίων παραγωγών και των οικογενειών τους.

 

Οι κλιματικές συνθήκες που μειώνουν την απόδοση του καφέ έχουν γίνει πιο συχνές τις τελευταίες δεκαετίες, με την αύξηση της θερμοκρασίας από την υπερθέρμανση του πλανήτη να οδηγεί πιθανόν σε «συνεχείς συστημικούς κλονισμούς» την παραγωγή καφέ παγκοσμίως.

 

Μελέτη που ανέλυσε τις επιπτώσεις των κλιματικών παραγόντων όπως η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις και η υγρασία στις 12 κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ παγκοσμίως μεταξύ 1980 και 2020, διαπίστωσε ότι η συχνότητα των «κλιματικών κινδύνων» είχε αυξηθεί σε καθεμία από αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με την κατάσταση να επιδεινώνεται μετά το 2010.

 

Η τάση είναι ξεκάθαρη. Και αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα, μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κυμαινόμενες μεταξύ 1,5ºC και 4,5ºC τους πιο ζεστούς μήνες. Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι θα δούμε μεγαλύτερες και πιο ακραίες περιόδους βροχών και ξηρασίας, κάτι που καθιστά τη γεωργία ακόμη πιο δύσκολη.

 

Για να αναπτυχθούν σωστά, οι καλλιέργειες καφέ απαιτούν συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας, φωτός και υγρασίας και αυτές οι ανάγκες καλύπτονται καλύτερα στη λεγόμενη ζώνη καφέ της Λατινικής Αμερικής, μια περιοχή που περιλαμβάνει χώρες μεταξύ των Τροπικών του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Ωστόσο αυτό είναι πιθανό να αλλάξει, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να μειώσει την περιοχή που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ έως και 50% έως το 2050.

 

Από το 2012 έως το 2013, η άνοδος της θερμοκρασίας πυροδότησε μια μεγάλη κρίση «σκουριάς του καφέ» (coffee rust) στην Κεντρική Αμερική, που οι απροετοίμαστοι αγρότες δεν είχαν την τεχνογνωσία και τους πόρους να την σταματήσουν. Η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα και η Γουατεμάλα κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο τέλος, πάνω από το ήμισυ της φυτεμένης έκτασης καταστράφηκε και τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.

 

Φυσικά, αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι μικροπαραγωγοί, ειδικά εκείνοι με λιγότερα από δύο εκτάρια γης. Η απόδοση της επένδυσής τους μειώνεται σταθερά, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τον καφέ για άλλες καλλιέργειες ή να εγκαταλείψουν εντελώς και να μεταναστεύσουν σε πόλεις ή ακόμη και να μετακομίσουν στο εξωτερικό.

 

«Κάθε καφές που καταναλώνεται από τους λάτρεις του καφέ εκεί συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των ανισοτήτων στον κόσμο», λέει για τη δυτική καταναλωτική αγορά ο Endre Vestvik, ιδρυτής της εταιρείας καφέ από την Ουγκάντα ​​Wild, ο οποίος φοβάται ότι αυτό θα φέρει μία δεύτερη “αποικιοποίηση” (colonisation) του συγκεκριμένου εμπορεύματος.  Στον αντίποδα αυτής της τάσης, ο Vestvik υποστηρίζει γεωργικές λύσεις επιστρέφουν τα κέρδη πίσω στις χώρες προέλευσης και στους αγρότες. «Νομίζω ότι οι προκλήσεις βιωσιμότητας στον καφέ μπορούν να λυθούν με άλλους τρόπους και νομίζω ότι πρέπει να λυθούν από τους ανθρώπους που καλλιεργούν τώρα τον καφέ».

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Biophilic Design: Η επανασύνδεση του εργασιακού χώρου με το φυσικό περιβάλλον

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more

Ανακύκλωση πλαστικού: ένας απλός οδηγός

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more
Ανακύκλωση-πλαστικού

Βιοδιασπώμενο, Ανακυκλώσιμο, ή Κομποστοποιήσιμο;

Εσύ πόσο έξυπνες αποφάσεις αγοράς κάνεις; Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις ότι κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κατά την αγορά σου; Μήπως τελικά έχει σημασία να απορρίπτεις σωστά τις συσκευασίες σου;
Read more
Διαγράμματα σύγκρισης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και βιοδιάσπασης δείχνοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη του καθενός

Πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η ανακύκλωση πλαστικού;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πλαστικό δεν είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, και ότι, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για τη φύση, και για τους ανθρώπους και τα ζώα.
Read more
Ανακυκλωμένα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες που αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα του πλαστικού

Υπεύθυνη κατανάλωση και τουρισμός

Σύμφωνα με τη μελέτη «Sustainability in the Greek Τourism Market – Paving the Way for Sustainable Tourism Growth», που κατάρτισε πρόσφατα η Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μέχρι το 2030 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με τις μεταφορές λόγω του τουρισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2016, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% του συνόλου των ανθρωπογενών εκπομπών παγκοσμίως το 2030.
Read more
Βιώσιμος Τουρισμός - Διακοπές Αλλιώς

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more