Μόνο το 2018 παρήχθησαν τουλάχιστον 120 δισ. μονάδες συσκευασίας προϊόντων από την παγκόσμια βιομηχανία καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα της Zero Waste Week, μόνο το 2018 παρήχθησαν περισσότερες από 120 δισ. μονάδες συσκευασίας προϊόντων από την παγκόσμια βιομηχανία καλλυντικών, μεγάλο ποσοστό των οποίων δεν ήταν ανακυκλώσιμο.
Την ίδια στιγμή έρευνα του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου LCA της Ολλανδίας έχει δείξει πως, εάν χρησιμοποιούσαμε επαναγεμιζόμενες συσκευασίες για τα καλλυντικά, θα μπορούσαμε να μειώσουμε έως και το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την βιομηχανία ομορφιάς.
Οι συσκευασίες όμως δεν είναι οι μοναδικές που αφήνουν τα ίχνη τους στο περιβάλλον. Τα συστατικά και η ετικέτα του προϊόντος είναι κάτι που συχνά παραλείπει κανείς να εξετάσει κατά την αγορά του: τα προϊόντα ομορφιάς περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και μικροπλαστικά που φτάνουν στα ποτάμια και τις θάλασσες, λειτουργώντας επιβαρυντικά για την θαλάσσια ζωή, ενώ παράλληλα ορισμένα από αυτά φέρουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Ορισμένα μικροπλαστικά που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στις ετικέτες καλλυντικών είναι τα εξής: ακρυλικά πολυμερή, πολυαιθυλένιο, τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο, πολυμεθυλομεθακρυλικό και νάιλον. Προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, η πιο απλή λύση είναι να επιλέγουμε καλλυντικά με συστατικά φυσικής ή/και βιολογικής προέλευσης, που φέρουν ταυτόχρονα σχετικές πιστοποιήσεις. Ποιες είναι αυτές όμως;
Οικολογικές ετικέτες και πιστοποιήσεις: η απάντηση στο Greenwashing
Πολλά προϊόντα ομορφιάς και υγείας φέρουν στις συσκευασίες τους ενδείξεις όπως «φυσικής προέλευσης», «από αγνά, φυσικά υλικά» κ.α., χωρίς να δεσμεύονται για κάποια σχετική εγκυρότητα. Η χρήση διάφορων επικοινωνιακών τεχνασμάτων εφαρμόζεται συχνά από επιχειρήσεις, χωρίς αυτές να επιδιώκουν στην πραγματικότητα κάποια σχετική ελαχιστοποίηση των χημικών συστατικών, ή κάποια φόρμουλα πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ο λόγος λοιπόν γίνεται για το περιβόητο «Greenwashing» ή «Πράσινο Ξέπλυμα», το οποίο μπορεί να αποπροσανατολίσει τον καταναλωτή μέσω ψευδών δηλώσεων για τον πραγματικό αντίκτυπο ενός προϊόντος – είτε αυτός αφορά την ανθρώπινη υγεία είτε το περιβάλλον.
Οι πιστοποιήσεις λοιπόν, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανίχνευση προϊόντων που παράγονται με περισσότερο ηθικά πρότυπα, και την επαλήθευση των όσων ισχυρισμών μπορεί να αναγράφονται πάνω σε μια ετικέτα. Κάποιες από τις πιο διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις που μπορούν να σε κατευθύνουν σε πιο συνειδητές αγορές, είναι οι εξής:
- Vegan Society: Υποδεικνύει ότι το προϊόν δεν έχει κάνει δοκιμές σε ζώα, και δεν εμπεριέχει ζωικά συστατικά.
- Cosmos Standard: Υποδεικνύει την σύνθεση από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων, και την εφαρμογή ηθικών προτύπων στην προμήθεια, την εμπορία και τον έλεγχο των προϊόντων.
- Soil Association: Υποδεικνύει ότι η παραγωγή και η ανάπτυξη του προϊόντος έχει γίνει χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ή γενετικά τροποποιημένους σπόρους, και εξασφαλίζει μια σειρά από βιολογικά πρότυπα.
- NaTrue: Πιστοποιεί φυσικά και βιολογικά καλλυντικά που πληρούν αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την φυσικότητα της σύστασης τους.
- Leaping Bunny: Πιστοποιεί ότι το προϊόν δεν έχει παραχθεί με βίαιες πρακτικές και μεταχειρίσεις προς τα ζώα.
Βιώσιμη ρουτίνα ομορφιάς
Υπάρχουν πολλοί τρόποι η ρουτίνα περιποίησης και φροντίδας του σώματος να γίνει πιο βιώσιμη και συνειδητή. Αν και τα προϊόντα μίας χρήσης είναι πιο φθηνά και περισσότερο εύκολο να βρεθούν, μια μικρή έρευνα σε προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να επαναγεμιστούν, αποτελεί πιο σοφή επιλογή. Κάποια από αυτά είναι τα μαντηλάκια μακιγιάζ, τα μεταλλικά ξυραφάκια, οι μπατονέτες, και βέβαια όλα τα προϊόντα που προσφέρουν δυνατότητα επαναγεμίσματος.
Αυτό συνεπάγεται μια σαφή μείωση του πλαστικού μιας χρήσης ή των περιττών συσκευασιών. Αν η μείωση του πλαστικού ακούγεται δύσκολη, υπάρχουν επίσης οι επιλογές της λεγόμενης «ελάχιστης συσκευασίας», όπως είναι οι μπάρες σαμπουάν και αφρόλουτρου, ή τα στερεά αρώματα. Ειδικότερα όσον αφορά τα τελευταία, η Ελλάδα διαθέτει μια πληθώρα τοπικών προϊόντων περιποίησης του δέρματος και προσωπικής φροντίδας, με τη χρήση φυσικών βάσεων (μέλι, ελαιόλαδο, βιολογικά εκχυλίσματα και διάφορα βότανα ή φυτά). Τα εγχώρια και τοπικά προϊόντα είναι άλλωστε και ένας τρόπος να στηρίξεις την τοπική οικονομία.
Οι ετικέτες έχουν ξανά σημαντικό λόγο εδώ, καθώς μπορούν να ενημερώσουν σχετικά με το αν η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη, κομποστοποιήσιμη, ή εάν έχει παραχθεί από ανακυκλωμένα υλικά.
Το δεύτερο χέρι δίνει δεύτερη ζωή
Μην ξεχνάς ότι αυτό που σκέφτεσαι συχνά να απορρίψεις, ενδέχεται να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου. Η τάση του «second-hand», που εκτείνεται από μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ έως μεταχειρισμένα έπιπλα, έχει εφαρμογή και στα καλλυντικά σου.
Αγόρασες κάτι που αρχικά φαινόταν ελκυστικό στη διαφήμιση ή τα social media, όμως τελικά δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου; Πρωτού το πετάξεις, σκέψου ότι μπορεί να αρέσει και να εφαρμόζει σε κάποια φίλη ή κάποιον φίλο σου.
Βλέπεις συνέχεια αυτά τα καταχωνιασμένα καλλυντικά στο ντουλάπι, που τελικά δεν χρησιμοποίησες ποτέ; Μπορείς πάντα να τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία, όχι απλά χαρίζοντας τα σε κάποιο άλλο φιλικό ή και συγγενικό πρόσωπο, αλλά δωρίζοντας τα σε καταφύγια και φιλανθρωπικά κέντρα που τα έχουν ανάγκη.
Εάν όμως το προϊόν σου έχει όντως τελειώσει και ήρθε η ώρα πραγματικής απόρριψης του, μη ξεχνάς τη δεύτερη ζωή που μπορείς να του δώσεις μέσω της ανακύκλωσης. Αποτελεί μια έξυπνη τακτική να τοποθετήσεις έναν επιπλέον κάδο ανακύκλωσης στο μπάνιο σου, προκειμένου να μην παραλείπεις να τοποθετείς μέσα όσα προϊόντα είναι εφικτό να ανακυκλωθούν.
Συνολικά..
Ως καταναλωτές, έχουμε όλη την δύναμη να κάνουμε πιο συνειδητές και σοφές αγορές, και να κατευθύνουμε τις εταιρείες καλλυντικών να εφαρμόσουν πιο βιώσιμες πρακτικές. Συνέχισε να κάνεις την έρευνα σου πρωτού βάλεις ένα προϊόν στο καλάθι σου, και μην ξεχνάς την πληθώρα των διαθέσιμων εναλλακτικών τόσο στις αγορές σου, όσο και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι τα όσα ήδη έχεις.