Skip to content

Η βιομηχανία της μόδας εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα

Γρήγορη μόδα ή αλλιώς fast fashion. Είναι γρήγορη.. είναι φθηνή.. είναι.. μόδα; Ίσως όχι τόσο όσο νομίζουμε.

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Από την εποχή όπου η αγορά ρούχων ήταν προνόμιο της αριστοκρατίας, σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή υπερκατανάλωσης ενδυμάτων χάρη στην βιομηχανία της γρήγορης μόδας. Τα ρούχα αποτελούν μια βασική ανθρώπινη ανάγκη που θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, όμως φαίνεται πως έχουμε ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά την μαζική κατανάλωση και παραγωγή.

 

Ο όρος fast fashion χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες για να περιγράψει τα φθηνά, μοντέρνα και χαμηλού κόστους ρούχα μαζικής παραγωγής, που ακολουθούν επιχειρηματικά μοντέλα ταχύ σχεδιασμού και διανομής. Η ταχύτητα αυτή συνεπάγεται μια διαρκής ανανέωση των συλλογών, παράγοντας υπέρμετρες ποσότητες ρούχων. Αυτό σημαίνει πως όταν το απόθεμα ενός προϊόντος εξαντλείται, αντί να αναπληρώνεται, αντικαθίσταται ευθύς με ένα καινούργιο, διαφορετικού στυλ. 

 

Η στρατηγική αυτή αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο τα ρούχα fast fashion αποκτούν έτσι μια ρευστή δημοτικότητα, με αποτέλεσμα ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς να γίνεται πιο ευάλωτος και ευάλωτη στο να τα “απορρίψει” στην επόμενη εμφάνιση ενός νέου trend.

Μπορεί η αγορά της γρήγορης μόδας να φαίνεται φιλική και προσιτή με μια πρώτη ματιά, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αφού το φθηνό κόστος πώλησης έρχεται σε απόλυτη αντιπαράθεση με το ακριβό περιβαλλοντολογικό και εργασιακό κόστος της. 

 

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2016, η βιομηχανία της μόδας εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, περισσότερο δηλαδή από το ποσοστό των διεθνών πτήσεων και της θαλάσσιας ναυτιλίας μαζί. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας που καταναλώθηκαν στην Ε.Ε για το 2020, προκάλεσαν την εκπομπή 121 εκατομμυρίων τόνων αερίων θερμοκηπίου. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν περίπου 26 κιλά υφασμάτων και πετούν τα 11 κιλά από αυτά ετησίως. 

 

Οι επιπτώσεις όμως της βιομηχανίας της μόδας δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το πεδίο. Το ζήτημα έχει λάβει κοινωνικές εκτάσεις, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν επικίνδυνα περιβάλλοντα εργασίας, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να αποτελεί η κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Bangladesh (τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα ενδυμάτων μετά την Κίνα), που οδήγησε στον θάνατο περισσότερο από 1,100 ανθρώπους, και στον τραυματισμό χιλιάδων ακόμα. 

 

Γεγονός είναι επίσης πως οι πιέσεις που επιβάλλονται σε όλα τα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι εξαιρετικά υψηλές, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ellen MacArthur, έχουν οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στη δουλεία και την παιδική εργασία.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε έχει πάρει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να μετριάσει τις επιβαρυντικές πρακτικές και κατ’ επέκταση τις αντίξοες συνθήκες στην βιομηχανία της μόδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το 2018 οδηγία για τα απόβλητα, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ε.Ε υποχρεούνται να συλλέγουν χωριστά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έως το 2025. Ακόμη, τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα στρατηγική της Ε.Ε για τα αειφόρα και κυκλικά προϊόντα, έτσι ώστε να αλλάξει τον κύκλο ζωής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, προτείνοντας νέες πρακτικές για τους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης τους. 

 

Όπως δήλωσε η Delara Burkhardt, μέλος της Επιτροπής, «Οι καταναλωτές από μόνοι τους δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν τον παγκόσμιο κλωστοϋφαντουργικό τομέα μέσω των αγοραστικών τους συνηθειών. Εάν επιτρέψουμε στην αγορά να αυτορυθμιστεί, αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για ένα γρήγορο μοντέλο μόδας που εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους και τους πόρους του πλανήτη. Η Ε.Ε πρέπει να υποχρεώσει νομικά τους κατασκευαστές και τις μεγάλες εταιρείες μόδας να λειτουργούν πιο βιώσιμα.»

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Οι Κίνδυνοι του Υπερτουρισμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία της, τις εκπληκτικές παραλίες και τα πανέμορφα τοπία της, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού παγκοσμίως.
Read more

Τουρισμός και ο Στόχος του Zero Waste

Το zero waste είναι μια φιλοσοφία και προσέγγιση που στοχεύει στην εξάλειψη των απορριμμάτων μέσω της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών
Read more

Ανακύκλωση Συσκευών στην Ελλάδα: Μία Ανάγκη για το Μέλλον

Η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα οικιακά μηχανήματα αντικαθίστανται συχνά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.
Read more

Facebook Marketplace: η ώθηση που χρειαζόταν η αγορά second hand

Η αγορά second hand έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς αυτήν για οικονομικούς, οικολογικούς και αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, αυτό που έδωσε πραγματικά την ώθηση που χρειαζόταν αυτή η αγορά ήταν η πλατφόρμα του Facebook Marketplace.
Read more

Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Σημασία και Προοπτική

Η ανταποδοτική ανακύκλωση αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων, η οποία συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την παροχή κινήτρων στους πολίτες για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Read more

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more