H λειψυδρία αφορά 2,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, στον κόσμο, για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο. Η έλλειψη νερού και η αντίστοιχη ποιότητα του νερού αποτελούν κύρια θέματα που απασχολούν και αφορούν όλους/ες μας, ενώ η αφετηρία για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης νερού ξεκινάει από εμάς.
Η άμεση εξοικονόμηση νερού περιλαμβάνει μικρές καθημερινές συνήθειες, όπως να μειώνουμε τον χρόνο που κάνουμε μπάνιο, να κλείνουμε την βρύση κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών ή το να αποφεύγουμε πλύσεις στο πλυντήριο όταν δεν είναι γεμάτο. Ακόμη, η επισκευή διαρροών και η αλλαγή των βρυσών με σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης νερού, είναι σίγουρο ότι αποτελούν επενδύσεις τόσο στο ατομικό, όσο και στο συλλογικό επίπεδο. Ωστόσο, είναι πλέον αναγκαίο να δώσουμε βάση και στην «έμμεση» εξοικονόμηση νερού. Τι σημαίνει αυτό;
Ως καταναλωτές/ριες, καλούμαστε να επιλέγουμε μέσω της αγοραστικής μας δύναμης, ποια επιχείρηση, ποιο προϊόν θα προτιμήσουμε και συνεπώς, θα υποστηρίξουμε, για ποικίλους λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι καλό να συμπεριλάβουμε, και το αποτύπωμα του νερού της κάθε επιχείρησης συνολικά, και ειδικά, κάθε προϊόντος. Το αποτύπωμα νερού – υδάτινο αποτύπωμα (water footprint) αντιστοιχεί με το αποτύπωμα του άνθρακα. Ουσιαστικά, μετράει σε όγκο νερού, τον βαθμό «οικειοποίησης» καθαρού νερού από τον άνθρωπο, είτε χρησιμοποιώντας το για την παραγωγή αγαθών, είτε μολύνοντας το.
Γενικά, σκέψου ότι οτιδήποτε χρησιμοποίει, καταναλώνει ή εμπορεύεται ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να φτιαχτεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ένα και μόνο τζίν παντελόνι απαιτεί περίπου 2900 γαλόνια νερού για να κατασκευαστεί! Φαντάζει πραγματικά πελώριο νούμερο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε μία τυπική μπανιέρα χωράνε περίπου 55 γαλόνια νερού. Ακόμη, και στην βιομηχανία τροφίμων υπάρχουν εξίσου υψηλά νούμερα. Λόγου χάρη, στις Κάτω Χώρες, η παραγωγή ενός μοσχαρίσιου μπιφτεκιού χρειάζεται 1000 γαλόνια νερού, ενώ ταυτόχρονα ένα μπιφτέκι σόγιας περίπου 160!
Σίγουρα, η ενοχοποίηση δεν είναι ο σκοπός μας, ούτε παράλληλα και η προτροπή στο να αποφεύγεις τα αγαθά που ικανοποιούν τις ανάγκες σου! Εκείνο που αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, είναι η ευσυνειδησία μας και η καταναλωτική μας υπευθυνότητα.
Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για εμάς, όσο και για το σύνολο του κόσμου, αν πριν αγοράσουμε κάτι, αφιερώσουμε μία στιγμή έρευνας!