Skip to content

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την σπατάλη νερού;

Το νερό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά αυτού του πλανήτη, και παρά το γεγονός ότι το 70% της επιφάνειας του καλύπτεται από νερό, λιγότερο από το 1% του νερού της γης είναι πόσιμο.

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

H λειψυδρία αφορά 2,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, στον κόσμο, για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο. Η έλλειψη νερού και η αντίστοιχη ποιότητα του νερού αποτελούν κύρια θέματα που απασχολούν και αφορούν όλους/ες μας, ενώ η αφετηρία για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης νερού ξεκινάει από εμάς. 

 

 Η άμεση εξοικονόμηση νερού περιλαμβάνει μικρές καθημερινές συνήθειες, όπως να μειώνουμε τον χρόνο που κάνουμε μπάνιο, να κλείνουμε την βρύση κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών ή το να αποφεύγουμε πλύσεις στο πλυντήριο όταν δεν είναι γεμάτο. Ακόμη, η επισκευή διαρροών και η αλλαγή των βρυσών με σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης νερού, είναι σίγουρο ότι αποτελούν επενδύσεις τόσο στο ατομικό, όσο και στο συλλογικό επίπεδο. Ωστόσο, είναι πλέον αναγκαίο να δώσουμε βάση και στην «έμμεση» εξοικονόμηση νερού. Τι σημαίνει αυτό;

 

 

 Ως καταναλωτές/ριες, καλούμαστε να επιλέγουμε μέσω της αγοραστικής μας δύναμης, ποια επιχείρηση, ποιο προϊόν θα προτιμήσουμε και συνεπώς, θα υποστηρίξουμε, για ποικίλους λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι καλό να συμπεριλάβουμε, και το αποτύπωμα του νερού της κάθε επιχείρησης συνολικά, και ειδικά, κάθε προϊόντος. Το αποτύπωμα νερού – υδάτινο αποτύπωμα (water footprint) αντιστοιχεί με το αποτύπωμα του άνθρακα. Ουσιαστικά, μετράει σε όγκο νερού, τον βαθμό «οικειοποίησης» καθαρού νερού από τον άνθρωπο, είτε χρησιμοποιώντας το για την παραγωγή αγαθών, είτε μολύνοντας το.

 

Γενικά, σκέψου ότι οτιδήποτε χρησιμοποίει, καταναλώνει ή εμπορεύεται ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να φτιαχτεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ένα και μόνο τζίν παντελόνι απαιτεί περίπου 2900 γαλόνια νερού για να κατασκευαστεί! Φαντάζει πραγματικά πελώριο νούμερο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε μία τυπική μπανιέρα χωράνε περίπου 55 γαλόνια νερού. Ακόμη, και στην βιομηχανία τροφίμων υπάρχουν εξίσου υψηλά νούμερα. Λόγου χάρη, στις Κάτω Χώρες, η παραγωγή ενός μοσχαρίσιου μπιφτεκιού χρειάζεται 1000 γαλόνια νερού, ενώ ταυτόχρονα ένα μπιφτέκι σόγιας περίπου 160! 

 

 Σίγουρα, η ενοχοποίηση δεν είναι ο σκοπός μας, ούτε παράλληλα και η προτροπή στο να αποφεύγεις τα αγαθά που ικανοποιούν τις ανάγκες σου! Εκείνο που αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, είναι η ευσυνειδησία  μας και η καταναλωτική μας υπευθυνότητα.

 

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για εμάς, όσο και για το σύνολο του κόσμου, αν πριν αγοράσουμε κάτι, αφιερώσουμε μία στιγμή έρευνας! 

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

World Cotton Day: Βαμβάκι και Βιωσιμότητα

Η 7η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού, μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει το βαμβάκι στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα βιωσιμότητας που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωσή του.
Read more

Καινοτόμα Οικολογικά Υφάσματα

Η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη πίεση για να υιοθετήσει πιο βιώσιμες πρακτικές. Ο πλανήτης δεν αντέχει πια τις επιπτώσεις της ταχείας μόδας και της υπερκατανάλωσης.
Read more

5 Βιώσιμα Brands Εσωρούχων στην Ελλάδα

Η στροφή προς τη βιώσιμη μόδα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ρούχα που φοράμε καθημερινά, αλλά και για τα εσώρουχα.
Read more

Βιολάντα: Ένα Εργοστάσιο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη, οι εταιρείες παγκοσμίως στρέφονται προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Read more

Γυναικεία Περίοδος και Βιωσιμότητα

Η γυναικεία περίοδος είναι μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Ωστόσο, τα παραδοσιακά προϊόντα περιόδου, όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες, δημιουργούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω των απορριμμάτων που παράγουν και των μη βιοδιασπώμενων υλικών τους.
Read more

Επιλέγουμε Βιώσιμα Αντιηλιακά: Προστασία για εμάς και τον Πλανήτη

Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την υγεία μας, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.
Read more

Γιατί Δεν Πρέπει να Χρησιμοποιούμε Σαμπουάν στα Ντουζ της Παραλίας

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας, και οι μικρές μας πράξεις μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση σαμπουάν και άλλων καθαριστικών προϊόντων στα ντουζ της παραλίας.
Read more

Βισκόζη: Γιατί δεν είναι ένα οικολογικό ύφασμα

Η βισκόζη, επίσης γνωστή ως ρεγιόν, είναι ένα ύφασμα που έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω της μαλακής του υφής και της ευελιξίας του. Πολλοί καταναλωτές το βλέπουν ως μια φυσική επιλογή, αφού προέρχεται από φυτικές ίνες.
Read more

Σε επαφή με την φύση – χωρίς κινητό!

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι έντονοι. Η πληροφορία που λαμβάνουμε, κάποιες φορές περισσότερη από όση μπορούμε να διαχειριστούμε. Και ναι, είναι δύσκολο να κάνεις ένα “διάλειμμα”.
Read more

Μια σακούλα – Λιγότερα απορρίμματα!

Άραγε πόσες φορές αρκεί να χρησιμοποιήσεις μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα προκειμένου να επιφέρεις πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον;
Read more

Reuse! Επαναχρησιμοποίησε το!

H χρήση ανακυκλωμένου γυαλιού στην κατασκευή, εξοικονομεί πρώτες ύλες και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, μην ξεχνάς πως το γυάλινο βαζάκι μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις.
Read more

Βάλε Πρόγραμμα!

Tο να οργανώσεις τα γεύματα της εβδομάδας σου αλλά και να διαχειρίζεσαι τα υπολείμματα δημιουργικά έχει περισσότερα οφέλη απ’ όσα νομίζεις.
Read more

κύπελλα πολλαπλών χρήσεων

Πόσες φορές έχετε πετάξει το χάρτινο ποτήρι μιας χρήσεως του καφέ σας στην ανακύκλωση θεωρώντας ότι κάνετε το καθήκον σας απέναντι στο περιβάλλον;
Read more

Χαιρόμαστε τη φύση χωρίς παρεμβάσεις!

Μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Ποτέ μην ταΐζεις τα άγρια ζώα και μην αφήνεις τροφικά υπολείμματα στο δάσος!
Read more

Υπερκατανάλωση – όχι για εμένα!

υτό που επέστρεψες άλλωστε θα το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος πελάτης. Σωστό; Λάθος!
Read more

Cruelty free – τι σημαίνει.

Ποια είναι η ιστορία του “cruelty free”;
Read more

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more