Skip to content

Shopping therapy αλλά με υπευθυνότητα!

Ποιος μας πείθει ότι τα ρούχα είναι αντικείμενα μιας χρήσης; Ποιος ενισχύει την κοσμοθεωρία «Ψωνίζω άρα υπάρχω»;

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Αυτό το άρθρο είναι συμπαραγωγή με την συντακτική ομάδα της αθηΝΕΑ

 

Μήπως ευθύνεται γι’ αυτό η fast fashion που, με δόλωμα τις δελεαστικές τιμές της, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι τα ρούχα μας είναι ξεπερασμένα κάθε δύο εβδομάδες σε σχέση με τις τάσεις που η ίδια προβάλλει; Όμως τι κρύβεται πίσω από αυτές τις δελεαστικές τιμές; 

 

Τι είναι το fast fashion;

 

Κατά κύριο λόγο φτηνά υλικά, που επιβαρύνουν τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον. Μαζική παραγωγή με χιλιάδες εργαζόμενους κακοπληρωμένους, σε συνθήκες που είναι από ανθυγιεινές έως επικίνδυνες.

 

Εκτιμάται ότι συνολικά η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα — περισσότερο από τις διεθνείς πτήσεις και τις θαλάσσιες μεταφορές μαζί. Από τη μια, η τεράστια σπατάλη νερού και άλλων πρώτων υλών. Από την άλλη, η υπεκατανάλωση και η πολύ μικρή δυνατότητα ανακύκλωσης των προϊόντων της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

 

Γι’ αυτό, ο χρυσός κανόνας «repair, reuse, recycle» (=επισκευάζω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω) στην περίπτωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

 

Πιστεύουμε ότι «επιλογή» σημαίνει «συνειδητή κατανάλωση». Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται, ως υπεύθυνοι καταναλωτές, στην περίπτωση αυτή να είμαστε προσεκτικοί πρώτα απ’ όλα με τις επιλογές μας.

 

Ο συνειδητός καταναλωτής πολύ πριν αγοράσει ενημερώνεται και σκέφτεται. Είναι τα 2 πρώτα βήματα. Ακολουθούν άλλα 8 σε αυτόν τον δεκάλογο, που ίσως μας κάνει να αγαπήσουμε τα ρούχα μας – γιατί υπάρχει λόγος!

 

Ο συνειδητός καταναλωτής…

 

  1. Ενημερώνεται

Ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή υποβάθμισης του νερού και χρήσης γης το 2020. Και αυτό γιατί για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων χρησιμοποιείται πολύ νερό αλλά και γη για την καλλιέργεια βαμβακιού και άλλων ινών.

 

Για να δημιουργηθεί ένα μόνο βαμβακερό μπλουζάκι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτούνται 2.700 λίτρα γλυκού νερού – οι ανάγκες ενός ατόμου σε πόσιμο νερό για 2,5 χρόνια.

 

Επιπλέον, από το πλύσιμο των συνθετικών υφασμάτων απελευθερώνεται ετησίως περίπου 0,5 εκατομμύρια τόνοι μικροϊνών στους ωκεανούς, που αντιπροσωπεύει το 35% των πρωτογενών μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Ένα και μόνο φορτίο πλυντηρίου με ρούχα από πολυεστέρα μπορεί να αποβάλει 700.000 μικροπλαστικές ίνες, που μπορεί να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα.

 

  1. Σκέφτεται

Σύμφωνα με την αρχή Pareto (γνωστή επίσης ως κανόνας 80/20), για πολλά γεγονότα στη ζωή μας, περίπου το 80% των επιπτώσεων προέρχεται από το 20% των αιτιών. Λένε πως το ίδιο ισχύει και για την γκαρνταρόμπα μας. Φοράμε μόλις το 20% αυτών που στριμώχνονται στην ντουλάπα μας.

 

Η fast fashion κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τα ρούχα τους είναι ξεπερασμένα κάθε 2 εβδομάδες και έτσι να αγοράζουν συνεχώς καινούργια ώστε να συμβαδίζουν με τις τάσεις που η ίδια προβάλλει. Συμβάλλουν σε αυτό και οι δελεαστικές τιμές – κάτι που επιτυγχάνεται με τα φτηνά υλικά, τη μαζική παραγωγή αλλά και τις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων σε αυτή.

 

Όμως, γιατί κρατάμε τόσα ρούχα στην ντουλάπα μας ενώ δεν τα φοράμε; Είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με κάποια από αυτά; Πιστεύουμε ότι κάποια μέρα μπορεί να αποτελέσουν την απάντηση στην ερώτηση «τι να φορέσω σήμερα;».

 

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Wrap, υποστηρίζει ότι η παράταση της ενεργούς ζωής ενός ενδύματος μόνο κατά 9 εννέα μήνες θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, νερού και αποβλήτων κατά 30%. Μήπως αξίζει μια δεύτερη σκέψη –ίσως και περισσότερες– για το αν μας χρειάζεται κάθε καινούργιο ρούχο που μπαίνουμε σε πειρασμό να αγοράσουμε;

  1. Τσεκάρει

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τη σήμανση «φιλικό προς το περιβάλλον» για τα προϊόντα τους, με σκοπό ενίοτε να παραπλανήσουν το κοινό που ψάχνει για τρόπους υπεύθυνης κατανάλωσης.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρχές των καταναλωτών εξέτασαν 344 τέτοιες περιπτώσεις και διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες από τις μισές η εταιρείες δεν παρείχαν επαρκείς πληροφορίες βάσει των οποίων να μπορεί να κριθεί ο ισχυρισμός τους.

 

Οι συλλογές των fast fashion εταιρειών είναι απίστευτα καταχρηστικές τόσο για τους εργαζόμενους –που αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς σε περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υγεία τους– όσο και για τον πλανήτη μας. Κι όμως, με ένα τεράστιο προϋπολογισμό για προωθητικές ενέργειες, κάνουν ευρέως γνωστή μια ψευδή αφήγηση βιωσιμότητας.

 

«Η πώληση τεράστιων όγκων ρούχων σε τόσο χαμηλές τιμές θα ήταν αδύνατη χωρίς παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και περιβαλλοντικά επιζήμιες επιπτώσεις κατά την παραγωγή τους», υποστηρίζει η Clare Richardson, ακτιβίστρια του Extinction Rebellion Fashion Action.

 

Μια θετική εξέλιξη είναι το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εισαγάγει από το 2026 το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντος (DPP) ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με σκοπό την «παρακολούθηση» των πρώτων υλών και υλικών που χρησιμοποιούνται στις παγκόσμιες αλυσίδες μόδας. Ανάλογα μέτρα λαμβάνουν και άλλες χώρες μεμονωμένα.Μέχρι τότε, ψάχνουμε να βρούμε εταιρείες που υιοθετούν πιστοποιημένα βιώσιμες πρακτικές και επιλέγουμε ρούχα με υλικά φιλικά στο περιβάλλον.

4. Ανακυκλώνει

 

Το 85% των ρούχων καταλήγει στη χωματερή. Όμως, η καύση ή η υγειονομική ταφή τους είναι διαδικασίες που απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου και, επιπλέον, κοστίζουν.Αποτελεί, άραγε, λύση η ανακύκλωση των υφασμάτων; Μόλις το 12% του υλικού που χρησιμοποιείται για ρούχα καταλήγει να ανακυκλώνεται, την ίδια στιγμή που τα χάρτινα, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια PET έχουν ποσοστά ανακύκλωσης στις ΗΠΑ 66%, 27% και 29% αντίστοιχα.

 

Το μεγαλύτερο μέρος, δε, του ανακυκλωμένου πολυεστέρα που χρησιμοποιείται από κορυφαίες μάρκες μόδας στην πραγματικότητα προέρχεται από μπουκάλια και όχι από παλιά ρούχα!

 

Μεγάλο μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα ρούχα μας – ένας συνδυασμός ινών, εξαρτημάτων και αξεσουάρ. Ακόμα και ένα μπλουζάκι από 100% βαμβάκι περιέχει πολλά άλλα υλικά –ετικέτες, κλωστές κ.ά.–, που απαιτούν πολλές εργατοώρες για να αφαιρεθούν.Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός πως ανταποδοτική  ανακύκλωση υφασμάτων –για την οποία η έρευνα συνεχώς ανακαλύπτει νέους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους– μπορεί να μειώσει τη σπατάλη των πρώτων υλών.

 

Σε διάφορα σημεία στις πόλεις υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων και άλλων αξεσουάρ, ενώ κάποιες επωνυμίες ρούχων ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να αφήσουν στα καταστήματά τους παλιά ρούχα με σκοπό την ανακύκλωσή τους.

 

5. Πειραματίζεται

 

Κανείς δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα στοιβαγμένα και ξεχασμένα –και γι’ αυτό αόρατα– ρούχα της ντουλάπας του. Και όμως, η ντουλάπα μας μπορεί να μας αιφνιδιάσει με τους θησαυρούς της! Με συνδυασμούς που ποτέ δεν είχαμε δοκιμάσει, με μικρές παρεμβάσεις στα ήδη υπάρχοντα ρούχα και αξεσουάρ που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί.

 

Τα περιοδικά μόδας μας συμβουλεύουν εδώ και χρόνια πως, αν δεν φορέσουμε ένα ρούχο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να το ξεφορτωθούμε. Όμως πριν γίνει αυτό, ας δοκιμάσουμε τα ρούχα μας αλλιώς. Και ας τα αφήσουμε να μας εκπλήξουν.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη του Barnardo, το 33% των γυναικών θεωρούν τα ρούχα «παλιά» όταν τα έχουν φορέσει τρεις φορές. Το 2019, οι αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου ξόδεψαν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια λίρες σε ρούχα που φόρεσαν μόνο μία φορά. Ωστόσο, μια νέα τάση θέλει ακόμα και τους/τις influencers να αντικαθιστούν το hashtag τους #ootd (οutfit of the day) με #oootd (old οutfit of the day), προsκαλώντας και τους άλλους να ανακυκλώσουν, να επανασχεδιάσουν και να φορέσουν ό,τι ήδη κατέχουν.

 

Σε αυτόν τον μάταιο κύκλο που συσσωρεύει αόρατα ρούχα στην ντουλάπα μας και απορρίμματα στον πλανήτη μας, το παλιό μπορεί να γίνει νέο… αλλιώς.

 

6. Επαναχρησιμοποιεί

 

Πριν από λίγα χρόνια, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν από τους περισσότερους καταναλωτές σχεδόν ως ταμπού. Στις μέρες μας, ιδίως από τα νέα παιδιά, οι second hand αγορές κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο έδαφος. Τα ρούχα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μας το υπενθυμίζουν δεκάδες καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα που ξεπηδούν σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους.

 

Το vintage άλλωστε είναι μόδα. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες επανακυκλοφορούν επιτυχημένα παλιά μοντέλα τους. Γιατί να μην ψάξουμε τα «αυθεντικά»; Ωστόσο, κάποιες φορές δεν είναι απαραίτητο να ψάξουμε στην αγορά, ψηφιακή ή μη. Οι ανταλλαγές ρούχων μεταξύ φίλων, αλλά και στο πλαίσιο μιας φιλανθρωπικής ή μη εκδήλωσης, πολλές φορές αποτελούν αφορμές για κοινωνική συνεύρεση και γιορτή.

 

Η ενοικίαση ενός ρούχου –συχνότερα για μια ειδική περίσταση, ρούχων που συχνά δυσκολευόμαστε να φορέσουμε στην καθημερινότητά μας– είναι επίσης διαδεδομένη πια. Kαι πάντα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε ένα ρούχο επανασχεδιάζοντάς το, ακόμη και με ελάχιστες επεμβάσεις.

 

7. Προσφέρει

 

H υπαίθρια εγκατάσταση «Return to Sender» (=Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής διεπιστημονικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (Απρίλιος-Σεπτέμβριους 2023) είναι φτιαγμένη από μεγάλα δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων. Τα mitumba –όπως ονομάζονται στα Σουαχίλι–, αποτελούνται από άχρηστα μεταχειρισμένα ρούχα, τα οποία καταλήγουν στην Αφρική από τις εύπορες χώρες της Δύσης. Ωστόσο, η πλειονότητά τους οδηγείται σε χωματερές, δημιουργώντας τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στις χώρες αυτές.

 

Η ποσότητα των παλιών ρούχων που φτάνει στην Αφρική είναι πάρα πολύ μεγάλη και το 40% αυτών είναι εντελώς άχρηστο. Οι χώρες του Νότου καλούνται έτσι να διαχειριστούν τα απόβλητα του Βορρά, με περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Το έργο έγινε με σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες της fast fashion, για να συνειδητοποιήσουμε ότι τα φθηνά ρούχα αποτελούν –εκτός από περιβαλλοντικό– και πολιτικό πρόβλημα.

 

Η προσφορά ρούχων και αντικειμένων σε συνανθρώπους μας που έχουν απόλυτη ανάγκη είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όμως, η προσφορά έχει και αυτή τους κανόνες της, που προϋποθέτουν ρούχα σε καλή κατάσταση, καθαρά, που καταλήγουν σε δράσεις και οργανώσεις αναγνωρισμένες –  πολλές φορές διακινούν συγκεκριμένη λίστα με τις ανάγκες που πρέπει να καλύψουν, τις οποίες επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.

 

8. Φροντίζει

 

Η Joan Crawford έλεγε «Να φροντίζεις τα ρούχα σου σαν καλοί φίλοι που είναι». H λαϊκή σοφία, πάλι, είχε κατασταλάξει σε μια μικρή φράση με μεγάλο σημασιολογικό εύρος μεν, αλλά και απολύτως ταιριαστή, στην κυριολεξία της, με την άσκοπη σπατάλη: «Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά».

 

Η συμβουλή έρχεται από πολύ μακριά, διατρέχοντας τον χρόνο, χωρίς να χάσει –αντίθετα, μάλιστα– ούτε σταγόνα από την αλήθεια της. Όλα τα αγαθά για τα οποία χρησιμοποιούνται πολύτιμοι πόροι του πλανήτη μας, όπως τα ρούχα μας, αποτελούν μια μικρή περιουσία που πρέπει να φροντίζουμε.

 

Ωστόσο, ακόμα και η φροντίδα των ρούχων επιβαρύνει το περιβάλλον. Κάποιοι βασικοί, απλοί κανόνες μπορούν να γίνουν δεύτερη φύση, χωρίς κόπο, ενός συνειδητού καταναλωτή. Έτσι, θα διατηρήσουμε περισσότερο τα ρούχα της ντουλάπας μας, αλλά και, όταν δεν θα τα χρειαζόμαστε πια, είναι πιο πιθανό έτσι να πάρουν τον δρόμο της επαναχρησιμοποίησης.

 

9. Επενδύει

 

Το να επιλέγουμε ρούχα με όμορφα, φυσικά υλικά και διαχρονικό στιλ δεν είναι μόνο βιώσιμη περιβαλλοντικά πρακτική, είναι και ένας τρόπος να νιώθουμε οι ίδιοι καλά. Ακόμα κι αν τα ρούχα μας από 100% βαμβάκι περιέχουν και άλλα υλικά, που δυσκολεύουν την ανακύκλωσή τους, αποτελούν σαφώς καλύτερη επιλογή ακόμα και για την υγεία μας.

 

Πολλές φορές ακούμε τη φράση «η φτήνια τρώει τον παρά» ή αλλιώς είμαστε πολύ φτωχοί για να αγοράζουμε φτηνά πράγματα. Ναι, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα ρούχα που θα μακροημερεύσουν στην ντουλάπα μας είναι εκείνα που αγαπήσαμε με την πρώτη ματιά, τα καλοραμμένα με ωραία υφάσματα. Με τιμή, ωστόσο, τις περισσότερες φορές όχι προσιτή. Ωστόσο, ένα μπλουζάκι που θα κρατήσουμε στην ντουλάπα μας χρόνια ίσως τελικά αποδειχθεί οικονομικότερη λύση –στον βαθμό που καθένας μας μπορεί– από μια αγορά που έγινε αψυχολόγητα ή ελαφρά τη καρδία από τις fast fashion συλλογές, οι οποίες συνήθως γρήγορα καταλήγουν στα σκουπίδια.

 

Από την άλλη, ας έχουμε στα υπόψη ότι τα νέα υφάσματα περιέχουν στη σύνθεσή τους πάνω από 60% πλαστικό. Και, κάθε φορά που πλένονται, απελευθερώνονται στους ωκεανούς εκατομμύρια πλαστικές μικροΐνες. Σύμφωνα με έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Chalmers στη Σουηδία, ένα βαμβακερό μπλουζάκι μπορεί να απελευθερώσει λίγο περισσότερο από 2 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ ένα φόρεμα από πολυεστέρα ισοδύναμο σχεδόν 17 κιλών.

 

Οι πειραματισμοί της βιομηχανίας με πιο βιώσιμα υλικά –π.χ. από απόβλητα ξύλου, φρούτα και άλλα φυσικά υλικά, με εναλλακτικές βαφές– υλικά που βιοδιασπώνται πιο εύκολα είναι ακόμα, δυστυχώς, στην αρχή τους.

 

10. Αλλάζει

 

Τα διαδικτυακά καταστήματα είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, ώστε να μας παρηγορούν όλες εκείνες τις στιγμές που η κούραση, η απογοήτευση και η ανάγκη για εκτόνωση μας συμβουλεύουν: καταναλώστε! Λένε ότι περίπου το 5% του πληθυσμού εκδηλώνει ψυχαναγκαστική αγοραστική συμπεριφορά. Η εκτίμηση αμφισβητείται, ωστόσο πολλοί αγοράζουν για να νιώσουν απλώς καλύτερα και όχι για να καλύψουν μια ανάγκη – πόσοι όμως το αναγνωρίζουν ως πρόβλημα;

 

Μήπως αν αφαιρέσουμε τον… πειρασμό από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης περιορίσουμε την έντονη διάθεση του «ψωνίζουμε άρα υπάρχουμε;» Μήπως να ξεκινήσουμε καταργώντας την εγγραφή σε σελίδες που κατακλύζουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου και μας δελεάζουν να αγοράσουμε ρούχα που δεν χρειαζόμαστε ή κάνοντας unfollow σε influencers που τόσο μας αρέσει το γούστο τους και μας προτείνουν συνεχώς νέα προϊόντα; Κι αν η συνήθεια του scrolling στις σελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι στενά συνυφασμένη με την καθημερινότητα κάποιων από εμάς, ίσως η αποχή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα –και όχι για «πάντα»– να είναι μια καλή αρχή.

 

Παρ’ όλα αυτά, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μάθουμε να «φροντίζουμε» τον εαυτό μας με εμπειρίες και όχι με πράγματα. Να μην τον ανταμείβουμε για τις επιτυχίες μας ή να μην τον παρηγορούμε για τη θλίψη μας κάνοντας αγορές. Την επόμενη φορά, ας απολαύσουμε μια όμορφη βόλτα σε αγαπημένο μέρος της πόλης, ας αποφασίσουμε να εγγραφούμε σε μαθήματα χορού, ας κάνουμε εκείνο που καιρό τώρα τριβελίζει το μυαλό μας και δεν αποφασίζουμε.cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Οι Κίνδυνοι του Υπερτουρισμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία της, τις εκπληκτικές παραλίες και τα πανέμορφα τοπία της, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού παγκοσμίως.
Read more

Τουρισμός και ο Στόχος του Zero Waste

Το zero waste είναι μια φιλοσοφία και προσέγγιση που στοχεύει στην εξάλειψη των απορριμμάτων μέσω της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών
Read more

Ανακύκλωση Συσκευών στην Ελλάδα: Μία Ανάγκη για το Μέλλον

Η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα οικιακά μηχανήματα αντικαθίστανται συχνά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.
Read more

Facebook Marketplace: η ώθηση που χρειαζόταν η αγορά second hand

Η αγορά second hand έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς αυτήν για οικονομικούς, οικολογικούς και αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, αυτό που έδωσε πραγματικά την ώθηση που χρειαζόταν αυτή η αγορά ήταν η πλατφόρμα του Facebook Marketplace.
Read more

Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Σημασία και Προοπτική

Η ανταποδοτική ανακύκλωση αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων, η οποία συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την παροχή κινήτρων στους πολίτες για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Read more

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more