Skip to content

Τεχνολογία

Smartphones, smartwatches, ηχοσυστήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet: τα προϊόντα τεχνολογίας είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Και όμως, παρά τη συνεισφορά τους στην ποιότητα ζωής μας, πολλές από τις πρακτικές που συνδέονται με τα τεχνολογικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς κάποιες ευάλωτες κοινότητες. Σε αυτή την ενότητα σας βοηθάμε να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία με τρόπο υπεύθυνο και φιλικό προς τον πλανήτη και την κοινωνία.

Μάθε τα σημεία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών της γειτονιάς σου! Δεν νομίζεις ότι οι συσκευές σου αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία πριν απορριφθούν στις κοινές χωματερές;

Διατήρησε το τρέχον smartphone σου για τρία έως τέσσερα χρόνια, ή έως ότου είναι πραγματικά έτοιμο για απόσυρση. Είναι πιο “πράσινο” από το να αγοράσεις ένα καινούργιο.

Αναζήτησε τεχνολογία από… δεύτερο χέρι! Η αγορά ενός μεταχειρισμένου προϊόντος είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσεις τα απόβλητα που δημιουργούνται από τον γρήγορο κύκλο αναβάθμισης των νέων προϊόντων, αλλά και να δώσεις νέα ζωή σε κάτι που δεν είναι ακόμη προς απόσυρση.

Έλεγξε εάν ο κατασκευαστής της συσκευής σου εφαρμόζει πράσινες τακτικές! Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών σχεδιάζουν τις συσκευές έτσι ώστε να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Προτίμησε την αγορά συσκευών που έχουν φτιαχτεί με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, και δεν περιέχουν δυνητικά επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες (κάποιες κοινές είναι: polyvinyl chloride [PVC], brominated retardants, phthalates).

Κάνε την έρευνά σου για να επαληθεύσεις την διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού του κατασκευαστή. Η εργασιακή εκμετάλλευση είναι ανησυχητικά διαδεδομένη στην παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων.

Μην ξεχνάς να βγάζεις από την πρίζα τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς (υπολογιστή, τηλεόραση, πλυντήριο κλπ.), προκειμένου να εξοικονομήσεις ενέργεια & να παρατείνεις τη διάρκεια της ζωής τους.

Μην απορρίπτεις την ηλεκτρική συσκευή σου στον κοινό κάδο σκουπιδιών! Αναζήτησε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ηλεκτρικών ειδών στην περιοχή σου.

Μην παραλείπεις τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης του παλιού κινητού σου! Αγόρασες νέο smartphone; Χρησιμοποίησε το παλιό για κάμερα ασφαλείας, για αποκλειστική χρήση GPS ή mp3 player, ή απλώς κράτησέ το ως εφεδρικό.

Μην πέφτεις στην παγίδα των νέων trend: αν η συσκευή σου είναι πλήρως λειτουργική, η αγορά μιας νέας δεν νομίζεις ότι είναι αρκετά περιβαλλοντικά επιβαρυντική για να συμβαδίζεις απλώς με τις τάσεις της μόδας;

Μην ξεχνάς ότι η επιμήκυνση του χρόνου ζωής των συσκευών είναι καλή όχι μόνο για το πορτοφόλι σου, αλλά και για την αξιοπρεπή διαβίωση των ευάλωτων κοινοτήτων. Το εμπόριο εξόρυξης των μεταλλικών στοιχείων που χρειάζονται για την κατασκευή υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για τη χρηματοδότηση τοπικών συγκρούσεων και πολέμων.

Μην τυπώνεις αλόγιστα τα email σου: ενίσχυσε την ευαισθητοποίηση για την σπατάλη χαρτιού προσθέτοντας το λογότυπο «Think Before You Print» στο τέλος του email σου.

By Ten Million Hands

Συνοδευτική-φωτό-scaled
Group 16089

Μια τεχνολογία που σέβεται τον πλανήτη

 Η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, από το κινητό τηλέφωνο μας έως τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι. Ωστόσο, με την ραγδαία ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα, εγείρεται το ερώτημα  κατά πόσο ηθικές και βιώσιμες είναι οι διάφορες εταιρείες ως προς την διαδικασία παραγωγής, των χρησιμοποιούμενων υλικών και των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους, και παράλληλα, πώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τις αγορές αλλά και την δραστηριότητα μας.

Σχετικό Περιεχόμενο

Ανακύκλωση Συσκευών στην Ελλάδα: Μία Ανάγκη για το Μέλλον

Η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα οικιακά μηχανήματα αντικαθίστανται συχνά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.
Περισσότερο

Μια τεχνολογία που σέβεται τον πλανήτη

Είναι γεγονός ότι το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα κινητών τηλεφώνων (σε χρήση και εκτός χρήσης) εκτιμάται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια συσκευές, με άλλα λόγια σε κάθε κάτοικο της Γης αναλογούν κατά προσέγγιση δύο κινητά.
Περισσότερο

Κάνε το βίο σου βιώσιμο!

Γνωρίζατε ότι ο τρόπος ζωής μας επιβαρύνει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε; Η ζωή μας στο σπίτι, οι μετακινήσεις μας, οι διατροφικές και οι καταναλωτικές μας συνήθειες συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων, τα οποία αποτελούν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ή αλλιώς αποτύπωμα άνθρακα.
Περισσότερο

Εσύ γνωρίζεις πόσο πράσινο είναι το κινητό σου;

Οι καταναλωτές κινητών τηλεφώνων συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο πώς μία σωστή επιλογή και διαχείριση συσκευής μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των κλιματικών επιπτώσεων και να οδηγήσει σε μια πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη βιομηχανία.
Περισσότερο

Μικρόβια που “τρώνε” το πλαστικό

Επιστήμονες από την Ελβετία εντόπισαν 19 νέα στελέχη εξειδικευμένων βακτηρίων και μυκήτων από τις Άλπεις και την περιοχή της Αρκτικής που μπορούν να αφομοιώσουν βιοδιασπώμενα πλαστικά στους 15°C.
Περισσότερο

Μην αφήσεις αυτό το άρθρο στα ανεπιθύμητα

Το ήξερες ότι τα mails έρχονται με ένα περιβαντολλογικό κόστος; Τι, όχι; Κι‘ όμως, κάθε ένα από αυτά τα ανεπιθύμητα mail που λαμβάνεις καθημερινά, εκείνα που σε ενημερώνουν για εκπτώσεις και νέες αφίξεις ή εκείνα που αποστέλλονται κατά σορούς στην διάρκεια της εργασίας σου, αφήνουν το αποτύπωμα τους στο περιβάλλον.
Περισσότερο

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προωθήσει την βιωσιμότητα;

 Η τεχνητή νοημοσύνη – τεχνολογία ικανή να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες εργασίες που άλλοτε δεν θα μπορούσαν να γίνουν δίχως τον ανθρώπινο παράγοντα, μέσω της διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων.
Περισσότερο

 Τι είναι τα ηλεκτρονικά απόβλητα και γιατί πρέπει να τα ανακυκλώνουμε;

Ηλεκτρονικά απόβλητα (E-waste) αποκαλούμε τον ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό που δεν είναι πλέον σε χρήση.
Περισσότερο

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Περισσότερο

Οι συσκευές μας είναι πηγή πολύτιμων υλικών, μην τις απορρίπτεις αλόγιστα!

Το iPad σου λειτουργεί κανονικά αλλά σκέφτεσαι να πάρεις ένα καινούργιο μοντέλο; Μήπως να το ξανασκεφτείς;
Περισσότερο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Περισσότερο

Δίκτυο
Kαταστημάτων Βιωσιμότητας

Φαγητό & Ποτό

BIO STEAK OUT

Το Bio Steak Out είναι πιστοποιημένο βιολογικό κρεοπωλείο και μπορείτε να το επισκεφτείτε στην Δημητρίου Γούναρη 211Α στην Γλυφάδα.

Φαγητό & Ποτό

KEEPOS

Ο KEEPOS είναι βιολογικό καφέ και κατάστημα βιολογικών προϊόντων και λαχανικών.

Φαγητό & Ποτό

MAMA TIERRA ACROPOLIS

Το MAMA TIERRA ACROPOLIS ,το μικρό αδερφάκι του MAMA TIERRA,είναι Vegan Street food και μπορείτε να το επισκεφθείτε στη Χατζηχρήστου 29 στην Αθήνα.

Φαγητό & Ποτό

MAMA TIERRA ATHENS

Το MAMA TIERRA είναι βραβευμένο vegan restaurant και μπορείτε να επισκεφθείτε το κατάστημα στην Ακαδημίας 84 στην Αθήνα.

Φαγητό & Ποτό

MR.FRUIT

Το Mr. Fruit – Παπαδόπουλος είναι ένα σύγχρονο οπωροπαντοπωλείο και μπορείτε να το επισκεφτείτε στην Φυλασίων 10 & Τριών Ιεραρχών 56 στα Πετράλωνα.

Φαγητό & Ποτό

TROUFA LOCAL DELI

Μπορείτε να επιλέξετε τυριά και αλλαντικά εγχώρια, την Βόρεια και την Νότια Ευρώπη αλλά κι πληθώρα ποιοτικών προϊόντων που μπορούν να συνοδεύσουν το τραπέζι σας.

Φαγητό & Ποτό

ΔΙΚΤΑΜΟ

Το Δίκταμο είναι παραδοσιακό παντοπωλείο και μπορείτε να το επισκεφτείτε στην Καραολή και Δημητρίου 63 στον Βύρωνα.

Φαγητό & Ποτό

Η ΑΡΓΩ

Στο Παλαιό Φάληρο, Αλκυώνης 24, η Αργώ, 20 χρόνια πιστή στην ποιότητα, προσφέρει ποιοτικούς Ξηρούς Καρπούς, καθώς και είδη Βιολογικής και Vegan διατροφής.

Φαγητό & Ποτό

ΜΥΡΜΗΓΚΟΦΩΛΙΑ

Η Μυρμηγκοφωλιά είναι ένα κατάστημα μπαχαρικών και προϊόντων υψηλής ποιότητας και μπορείτε να το επισκεφτείτε στην Δήμητρας 1 στο Μαρούσι .

Φαγητό & Ποτό

ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ

Το Μαγαζάκι είναι παραδοσιακό οπωροπαντοπωλείο και μπορείτε να το επισκεφτείτε στην Αγίας Τριάδος 4 στην Αγία Παρασκευή.

image cta

Ten Million Hands Podcasts

cta icon mic
Δείτε Περισσότερα