Σε έναν κόσμο όπου η γρήγορη μόδα κυριαρχεί, δύο όραματιστές, ο Νίκος και ο Daniel, τολμούν να ονειρευτούν μια διαφορετική προσέγγιση για τα ρούχα. Το brand τους, BreathClo, γεννήθηκε από τη γαλήνη μιας παραθαλάσσιας απόδρασης και ενσωματώνει μια φιλοσοφία ελευθερίας, άνεσης και οικολογικής συνείδησης.
Καθώς θυμούνται τη γέννηση της επιχείρησής τους σχεδόν ένα χρόνο πριν, καταλαβαίνουμε ότι η BreathClo είναι περισσότερο από ένα απλό ρούχο: είναι ένας “εκπρόσωπος” της δύναμης της συνειδητής κατανάλωσης και της βιώσιμης ζωής.
Καθώς εξερευνούμε την πορεία της BreathClo, ανακαλύπτουμε πώς η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια μόδα ή μια τάση, αλλά ένας τρόπος ζωής. Οι ιδρυτές της BreathClo μοιράζονται τις προσωπικές τους απόψεις για την εξέλιξη της συνειδητής κατανάλωσης στην Ελλάδα και τις ελπίδες τους για ένα μέλλον που σέβεται περισσότερο τον πλανήτη μας.
Συναντήσαμε τον πάγκο τους στο “The Conscious Pop-Up Market” που διοργανώθηκε από το Impact Hub Athens στο ισόγειο του κτιρίου Olympias το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του “The Agora Project”, ως ένα οικολογικό pop-up market για τη δημιουργία μιας κοινότητας ατόμων και οργανισμών που μοιράζονται την ίδια δέσμευση για την αειφορία και υποστηρίζουν ενεργά τη βιώσιμη κατανάλωση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Ποια είναι η ιστορία της BreathClo και η έμπνευση της;
Daniel: Είμαστε ο Νίκος και ο Ντανιέλ, το όνομα έχει την ιδέα της ανάσας, της ελευθερίας, της αναπνοής να δημιουργήσουμε μια λογική πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο φαρδιά ρούχα, έτσι ένα ελευθεριακό μοντέλο. Η ιδέα ξεκίνησε από ένα τέτοιο concept που έχει φτιαχτεί από μια παραλία που ήμασταν πέρσι με τον Νίκο διακοπές – όπου ξεκίνησε η ιδέα να φτιάξουμε ένα brand, μια λογική από πράγματα, ρούχα, προϊόντα που θα θέλαμε και εμείς οι δύο να φοράμε ..
Νίκος: και να έχουνε βάση τη φύση, δηλαδή εμπνευστήκαμε από εκεί και προστατεύουμε στον βαθμό που μπορούμε και αυτήν. Γι’ αυτό έχει μέσα τη λέξη breath που έχει την ανάσα, την μοναδικότητα, αλλά και την οικουμενικότητα ότι όλοι έχουμε ανάγκη άρα ο καθένας έχει κάτι μοναδικό.
Daniel: Ξεκινήσαμε τον Μάιο του 2023, αλλά όσο του δίνεις τόσο πιο πολύ που σου δίνει… στην αρχή ξεκίνησε για να το τεστάρουμε, να βγάλουμε 1-2 προϊόντα – τελικά σε παίρνει η μπάλα και λες και αυτό, και κάτι ακόμα, και να ψάξουμε λίγο παραπάνω..
Ποια είναι η σχέση του brand με τη βιωσιμότητα, και το γενικότερο εγχείρημα της σημερινής διοργάνωσης; (Conscious Pop Up Market)
Νίκος: Η βιωσιμότητα είναι η βάση γύρω από όλα τα προϊόντα μας. Το πιο απλό είναι ότι για κάθε παραγγελία δίνουμε χρήματα σε μια ΜΚΟ , την green woods, για αφαίρεση πλαστικών από βυθούς. Έχουμε δημιουργήσει έναν άτυπο κύκλο βασικά, που λέμε ότι αφαιρούμε τα πλαστικά και φτιάχνουμε προϊόντα από πλαστικά μπουκαλάκια, όπως είναι η πετσέτα που έχει 14 πλαστικά μπουκαλάκια και 15% νάιλον για ελαστικότητα, άρα ό,τι βγάζουμε θα γίνει πετσέτα. Αλλά και άλλα προϊόντα, όπως τα φούτερ ή η μπαλακλάβα, είναι αποκλειστικά ή εν μέρει από πλαστικά μπουκαλάκια. Το ένα μέρος. Το άλλο μέρος είναι οργανικά, vegan, οικολογικά οπότε υπάρχει συνείδηση σε όλα τα επίπεδα.
Τι δυσκολίες έχετε παρατηρήσει, σαν μικρή επιχείρηση, σε σχέση με το πως βλέπει ο κόσμος ένα sustainable brand; Γιατί να αγοράσει πχ. μια πετσέτα από εσάς και όχι μια συμβατική από το μάρκετ της γειτονιάς του;
Daniel: Φαίνεται ότι τουλάχιστον σε κόσμο που μπορεί να έρχεται σε τέτοια μέρη (ενν. pop up market) και έχει αυτήν την λογική μέσα του να δει κάτι καινούργιο, με ένα διαφορετικό προϊόν από μια πετσέτα που θα πάρει από ένα πολυκατάστημα, και νιώθει ότι βοηθάει εν μέρει το εγχείρημα που κάνουμε εμείς, με όλο αυτόν τον κύκλο που έχουμε δημιουργήσει, νιώθει ότι αυτός βάζει ένα μικρό λιθαράκι με το να αγοράσει από εμάς, ξέρει ότι κάποιο ποσοστό από τα χρήματα του θα πάει σε αυτόν τον κύκλο. Αυτό είναι το ένα κομμάτι, που νιώθουμε ότι είναι ένας λόγος κάποιος να επιλέξει από τα προϊόντα που έχουμε.
Τώρα, δυσκολίες.. Μια βασική δυσκολία είναι να σε μάθει ο κόσμος, υπάρχει ο ανταγωνισμός, υπάρχουν πολλές ιδέες ωραίες εκεί έξω, οπότε στην ουσία ήταν το να μπορέσουμε να βρούμε κάτι λίγο κάτι διαφορετικό , να γεμίσουμε το μικρό gap που υπάρχει σε αυτήν την αγορά για να κάνουμε το δικό μας προϊόν.
Συνοπτικά, τι κάνει μοναδικά αυτά τα όμορφα upcycled προϊόντα που φτιάχνετε;
Νίκος: Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πραγματικό κύκλο σε όλο αυτό και να εξηγήσουμε στον απέναντι, στο μέλος της κοινότητας (γιατί δεν έχουμε μια πελατειακή λογική – έχουμε μια κοινότητα πλέον) ότι μπορείς να σέβεσαι τη φύση και να παίρνεις από αυτή, και να το επιστρέφεις με ένα τρόπο. Αυτό είναι το βασικό mentality. Στηρίζουμε και προσπαθούμε να το μεταφέρουμε και στον κόσμο. Να δημιουργήσουμε μια μικρή κοινότητα για το brand μας σε όλη αυτή τη λογική αυτή – μια οικολογική αλληλεγγύη.
Πως βλέπετε/παρατηρείτε από την πλευρά σας την πορεία της συνειδητής κατανάλωσης στην Ελλάδα; Πχ. βλέπω ένα προϊόν και με νοιάζει να ψάξω πώς έφτασε στα χέρια μου – με πειράματα σε ζώα, με κακές εργασιακές συνθήκες..
Daniel: Πιστεύω ότι σιγά σιγά έχει ξεκινήσει να φανερώνεται η συνειδητή κατανάλωση.. ίσως τα τελευταία χρόνια, και στην ουσία με τέτοια εγχειρήματα όπως το σημερινό, με τέτοια brand που ψάχνουνε ώστε να βρούνε προϊόντα που να έχουν μια τέτοια φιλοσοφία από πίσω – να μην είναι μαζικής παραγωγής. Θεωρώ ότι υπάρχει μια ευαισθησία πλέον, η οποία μεγαλώνει, και μεγαλώνει με τέτοιες προσπάθειες ώστε να το μάθει ο καταναλωτής, με τη λογική δηλαδή ότι υπάρχει το τάδε εναλλακτικό brand σε αντίθεση με κάποιο άλλο..
Νίκος: Το αγκαλιάζει ο κόσμος σιγά σιγά, απλά σε σχέση με την Ευρώπη είμαστε αρκετά χρόνια πίσω στη κουλτούρα, δηλαδή ακόμη και η ανακύκλωση δεν είναι αυτονόητη, που θα έπρεπε να είναι..
Και να ήταν, γίνεται και λάθος..
Νίκος: Σωστά, οπότε ξέρεις, είναι κάπως περίεργο, αλλά αυτό σήμερα δίνει μια ελπίδα (ενν. Pop up market) αλλά και το ότι τόσα brand έχουν έρθει κάτι να πούνε.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που αποφασίζει να ξεκινήσει ένα βιώσιμο lifestyle στη ζωή του τώρα στην Ελλάδα, από που να πρωτοξεκινήσει;
Νίκος: Νομίζω είναι όπως κόβεις το κάπνισμα, δηλαδή μια και έξω ξεκινάς και αλλάζεις τελείως την κουλτούρα σου. Δηλαδή από το πρωινό σου καφέ μέχρι το τέλος να είσαι όσο πιο κοντά στο zero waste μπορείς, να μη πετάς τα φρούτα, να τα βάζεις στη γλάστρα. Νομίζω ότι μόνο έτσι ξεκινάς.
Daniel: Είναι βέβαια και δύσκολο αυτό στην Ελλάδα. Πχ στον λαό της Σκανδιναβίας βοηθάει πολύ και η συνθήκη της ζωής ώστε να υπάρχουν τέτοιες κινήσεις αλλά νομίζω ότι η προσέγγιση που λέει ο Νίκος .. μπορείς να το κάνεις σιγά σιγά αλλά εν τέλει ή το ασπάζεσαι ή όχι.
Νίκος: Δεν μπορεί δηλαδή να κάνεις ανακύκλωση αλλά το τσιγάρο να το πετάς κάτω. Ή να ψωνίζεις και να παίρνεις σακούλα πλαστική.
Έχεις δίκιο, πολλές φορές δεν σε βοηθάει η ίδια η πόλη σου να είσαι πιο βιώσιμος
Daniel: Ακριβώς, μπορεί να έχεις μαζέψει την ανακύκλωση σου, να θες να πετάξεις τα σκουπίδια της ανακύκλωσης και να πρέπει να τα βάλεις στο αυτοκίνητο για να πας 5 στενά πιο κάτω που έχει ανακύκλωση.
Τι θετικά κρατάμε για τη κατανάλωση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Τι θα θέλατε να δείτε τα επόμενα χρόνια;
Daniel: Θα έλεγα αυτές τις μικρές ιδέες από εμάς ή άλλα brands τα οποία βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στο να γίνει αυτό κάτι μεγάλο. Χρειάζεται βέβαια και ένα boost από κάτι μεγαλύτερο ώστε να βγει όλο αυτό μπροστά και να δείξει το διαφορετικό. Σαν μια μαζική , μεγάλη προώθηση.
Που βλέπετε το BreathClo σε 5 χρόνια από τώρα;
Daniel: Δεν το βλέπαμε σίγουρα εδώ που είναι τώρα. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες που το έχουμε. Του έχουμε δώσει πάρα πολύ και μας έχει επιστραφεί όλη αυτή η προσπάθεια που έχουμε κάνει. Τώρα, σε 5 χρόνια από τώρα, δεν ξέρω.. Νίκο κάνε το forecast!
Νίκος: Να μπορούμε να μην αγχωνόμαστε για κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την εταιρεία, να έχουμε άτομα να μας πλαισιώνουν ακόμη περισσότερο, ακόμη και φίλοι, να είναι η παρέα μας..
Daniel: ναι, εμείς αυτό που σκεφτόμασταν και στην αρχή είναι να δημιουργηθεί ένα μικρό community γύρω από το brand μας έτσι ώστε όλοι να έχουν αυτήν την λογική και ιδέα που είχαμε και εμείς την πρώτη μέρα που το σκεφτήκαμε. Μια κοινότητα που ενστερνίζεται αυτό που σκεφτόμαστε και εμείς, και όσο μπορούμε να το ανοίξουμε και προς άλλους. Να μεγαλώσουμε δηλαδή.. (όχι ηλικιακά!)