Skip to content

The Agora Project: Η αγάπη για τα λουλούδια και τα vintage ρούχα μας ξεναγεί στην ξεχωριστή ιστορία της Anthophile Vintage

By Ten Million Hands Team

30 Απριλίου 2024

Share this:

Στον χαώδες και συχνά επιφανειακό κόσμο της γρήγορης μόδας, η έμπνευση πολλές φορές σπανίζει. Υπάρχουν όμως πάντα ξεχωριστοί άνθρωποι που αποφασίζουν να αναζητήσουν έμπνευση στην ομορφιά και την γοητεία της φύσης. Μία τέτοια περίπτωση είναι της Νικολέττας Στρελτσόβα, που πριν λίγα χρόνια έφερε στη ζωή μας το Anthophile Vintage.

 

Η ιστορία του Anthophile Vintage είναι η ιστορία μιας γυναίκας που αναζητά την ομορφιά σε κάθε λεπτομέρεια της φύσης, που φέρνει τα πιο λαμπερά και όμορφα λουλούδια που αποτυπώνονται πάνω σε υφάσματα από μακρινές γωνιές της Ευρώπης για να μας τα συστήσει μέσω του brand της. 

 

Το Anthophile Vintage μας προσκαλεί στην αρμονία της βιώσιμης κατανάλωσης, για να γνωρίσουμε την ουσία του vintage ρούχου μέσα από μια ιστορία που υπερβαίνει τα σύνορα της συνηθισμένης μόδας.

 

Συναντήσαμε την Νικολέττα στο “The Conscious Pop-Up Market” που διοργανώθηκε από το Impact Hub Athens στο ισόγειο του κτιρίου Olympias το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του “The Agora Project”, ως ένα οικολογικό pop-up market για τη δημιουργία μιας κοινότητας ατόμων και οργανισμών που μοιράζονται την ίδια δέσμευση για την αειφορία και υποστηρίζουν ενεργά τη βιώσιμη κατανάλωση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

 

Ποια είναι η ιστορία και η έμπνευση του Anthophile Vintage;

 

Νικολέττα: Το Anthophile Vintage ξεκίνησε πριν περίπου 2 χρόνια, και η έμπνευση του αντλείται από τη φύση. Όλα μου τα κομμάτια έχουν στοιχεία της φύσης και κατά κύριο λόγο τα λουλούδια. Τα φέρνω από την Αυστρία, την Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς μου αρέσουν πολύ οι ποιότητες τους και η ιστορία που κουβαλάει το κάθε κομμάτι. Είναι όλα handpicked – δηλαδή επιλέγονται όλα ένα ένα από εμένα ώστε να μπορώ να κρατάω την βασική αισθητική του brand, γιατί Anthophile είναι ο λάτρης του λουλουδιού! Πίσω από το brand είμαι εγώ, και το τρέχω με τη βοήθεια της μαμάς μου, γιατί πάντα χρειάζεται ένα χέρι βοήθειας από την οικογένεια.. αλλά ως επί τον πλείστον εγώ!

 

Πώς υποστηρίζει το Anthophile Vintage την βιώσιμη κατανάλωση; 

 

Ν.: Τα ρούχα του Anthophile βοηθούν την βιωσιμότητα λόγω του ότι είναι vintage. Φέρνω δηλαδή ρούχα τα οποία είναι από άλλες δεκαετίες – δεν έχουν παραχθεί τώρα, οπότε δεν είναι στοιχείο του fast fashion. Επομένως σίγουρα όταν λες vintage συγκαταλέγεται απευθείας σε μια βιώσιμη πρακτική.  

 

Από την εμπειρία που έχεις αποκτήσει τρέχοντας ένα brand ρούχων, ποια πιστεύεις ότι είναι η σχέση των καταναλωτών με την αργή μόδα (slow fashion);

 

Ν.: Βλέπω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη στροφή στο slow fashion συγκριτικά με παλαιότερα. Το έχω δει ακόμα και από τον εαυτό μου ότι έχω βελτιωθεί πολύ σε αυτό το κομμάτι. Βλέπω επίσης ότι έρχονται συνέχεια καινούργιοι πελάτες που το σκέφτονται, να αγοράσουν ή να μην αγοράσουν vintage.. αλλά εγώ προσπαθώ όσο μπορώ να τους παρακινήσω. Vintage δεν είναι αναγκαστικά κάτι που έχουν στο μυαλό τους ότι είναι απλώς φορεμένο. Vintage είναι ένα ρούχο που έχει πολύ καλή ποιότητα, οπότε άμα βοηθάει και το brand το ίδιο στο να ενημερώσει τον καταναλωτή για την ποιότητα και την ιστορία του ρούχου, αυτό βοηθάει παραπάνω στο να εντάσσεις τρόπους ενίσχυσης του slow fashion. 

 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει το Anthophile Vintage μέχρι στιγμής;

 

Ν.: Μια δυσκολία μου είναι να δημιουργήσω την εμπιστοσύνη στον κόσμο ότι το vintage είναι κάτι ποιοτικό, κάτι πολύ ωραίο το οποίο αν το φορέσει κάποιος δεν θα φθαρεί μέσα στον χρόνο, εφόσον το προσέχει. Βλέπουμε στην αντίθετη περίπτωση ότι στα ρούχα fast fashion οι ποιότητες δεν έχουν καμία σχέση με τα ρούχα που φτιαχνόντουσαν το 1970, το 1960 ακόμα.. οπότε αυτό μου είναι πολύ δύσκολο κάθε φορά να το επικοινωνήσω στον πελάτη και να του δημιουργήσω εμπιστοσύνη – ότι μπορεί πράγματι να πάρει ένα vintage ρούχο που θα τον βγάλει πολύ καιρό. Αυτή είναι βέβαια ανάμεσα σε πολλές άλλες δυσκολίες… όμως είναι εκείνη που συναντάω πιο συχνά.

 

Μάλλον έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν τα ρούχα από δεύτερο χέρι βρώμικα;

 

Ν.: Σίγουρα, γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει κιόλας μια πιο βαθιά γνώση, και το καταλαβαίνω, οπότε εμείς είμαστε εδώ ακριβώς για να ενημερώνουμε τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί που πρωτού αγοράσουν ρωτάνε πρώτα εάν είναι second hand. Τους εξηγώ ότι, ναι, είναι φορεμένο επειδή είναι vintage – έρχεται δηλαδή από άλλη εποχή, εκτός κι αν είναι dead stock (=δεν έχει φορεθεί και έχει ακόμη το καρτελάκι του) αλλά γενικώς τα περισσότερα είναι φορεμένα. Όμως πολλοί θεωρούν ότι το second hand ταυτίζεται με fast fashion, λόγω του ότι υπάρχουν πολλά ρούχα από δεύτερο χέρι που προέρχονται από τέτοια σχετικά brands, αλλά άλλο το second hand, άλλο το vintage. Υπάρχει επομένως μια σύγχυση στην κατανόηση, οπότε προσπαθώ να το κάνω λίγο πιο ξεκάθαρο σε όσους με ρωτάνε.  

Μιας και το ανέφερες, πιστεύεις είναι “σωστή” η αγορά second hand ρούχων από fast fashion brands; Με την έννοια ότι δίνεις μεν δεύτερη ζωή αλλά δεν παύει να είναι κατασκευασμένο με τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε για τη βιομηχανία της γρήγορης μόδας…

 

Ν.: Νομίζω ότι αν έχεις την επιλογή να αγοράσεις μόνο fast fashion, να πας δηλαδή απευθείας στο μαγαζί του brand, ή να αγοράσεις second hand, καλύτερα second γιατί έτσι δεν βοηθάς στο να παραχθούν κι άλλα ρούχα.

 

Σαν ιδιοκτήτρια ενός τέτοιου ενός τέτοιου εγχειρήματος, πώς βλέπεις την βιωσιμότητα στο μέλλον της χώρας μας; 

 

Ν.: Πιστεύω ότι κάνουμε μεγάλα άλματα προς την βιωσιμότητα, δεν νομίζω να σταματήσει αυτό, δηλαδή βλέπουμε ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη στο να είμαστε πιο σωστοί καταναλωτές, να βοηθάμε το περιβάλλον με όποιο τρόπο γίνεται να μη το επιβαρύνουμε, γιατί βλέπουμε ήδη ότι υπάρχουν επιπτώσεις, όσο κι αν πιστεύουμε πολλές φορές ότι φταίνε άλλοι παράγοντες.. μπορεί να φταίει και το κράτος, αλλά σίγουρα φταίμε και εμείς, οπότε πρέπει κάποια βήματα να τα προλαμβάνουμε..

 

Οπότε πιστεύω ότι μελλοντικά θα είναι πιο ισχυρή η δύναμη της βιωσιμότητας και θα υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση.. γιατί βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακόμη ακούσει τη λέξη βιωσιμότητα. Σήμερα πχ μια πελάτισσα με ρώτησε – δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με τη λέξη βιωσιμότητα, και σοκαρίστηκα αλλά το καταλαβαίνω απολύτως ότι μπορεί να μη το γνωρίζει, και είμαστε εδώ εμείς για να ενημερώσουμε και να δημιουργηθεί έτσι μια κατανόηση. 

Find Anthophile Vintage at

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Biophilic Design: Η επανασύνδεση του εργασιακού χώρου με το φυσικό περιβάλλον

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more

Ανακύκλωση πλαστικού: ένας απλός οδηγός

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more
Ανακύκλωση-πλαστικού

Βιοδιασπώμενο, Ανακυκλώσιμο, ή Κομποστοποιήσιμο;

Εσύ πόσο έξυπνες αποφάσεις αγοράς κάνεις; Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις ότι κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κατά την αγορά σου; Μήπως τελικά έχει σημασία να απορρίπτεις σωστά τις συσκευασίες σου;
Read more
Διαγράμματα σύγκρισης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και βιοδιάσπασης δείχνοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη του καθενός

Πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η ανακύκλωση πλαστικού;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πλαστικό δεν είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, και ότι, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για τη φύση, και για τους ανθρώπους και τα ζώα.
Read more
Ανακυκλωμένα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες που αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα του πλαστικού

Υπεύθυνη κατανάλωση και τουρισμός

Σύμφωνα με τη μελέτη «Sustainability in the Greek Τourism Market – Paving the Way for Sustainable Tourism Growth», που κατάρτισε πρόσφατα η Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μέχρι το 2030 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με τις μεταφορές λόγω του τουρισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2016, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% του συνόλου των ανθρωπογενών εκπομπών παγκοσμίως το 2030.
Read more
Βιώσιμος Τουρισμός - Διακοπές Αλλιώς

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more