Στον χαώδες και συχνά επιφανειακό κόσμο της γρήγορης μόδας, η έμπνευση πολλές φορές σπανίζει. Υπάρχουν όμως πάντα ξεχωριστοί άνθρωποι που αποφασίζουν να αναζητήσουν έμπνευση στην ομορφιά και την γοητεία της φύσης. Μία τέτοια περίπτωση είναι της Νικολέττας Στρελτσόβα, που πριν λίγα χρόνια έφερε στη ζωή μας το Anthophile Vintage.
Η ιστορία του Anthophile Vintage είναι η ιστορία μιας γυναίκας που αναζητά την ομορφιά σε κάθε λεπτομέρεια της φύσης, που φέρνει τα πιο λαμπερά και όμορφα λουλούδια που αποτυπώνονται πάνω σε υφάσματα από μακρινές γωνιές της Ευρώπης για να μας τα συστήσει μέσω του brand της.
Το Anthophile Vintage μας προσκαλεί στην αρμονία της βιώσιμης κατανάλωσης, για να γνωρίσουμε την ουσία του vintage ρούχου μέσα από μια ιστορία που υπερβαίνει τα σύνορα της συνηθισμένης μόδας.
Συναντήσαμε την Νικολέττα στο “The Conscious Pop-Up Market” που διοργανώθηκε από το Impact Hub Athens στο ισόγειο του κτιρίου Olympias το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του “The Agora Project”, ως ένα οικολογικό pop-up market για τη δημιουργία μιας κοινότητας ατόμων και οργανισμών που μοιράζονται την ίδια δέσμευση για την αειφορία και υποστηρίζουν ενεργά τη βιώσιμη κατανάλωση και τη λογική του second hand, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Ποια είναι η ιστορία και η έμπνευση του Anthophile Vintage;
Νικολέττα: Το Anthophile Vintage ξεκίνησε πριν περίπου 2 χρόνια, και η έμπνευση του αντλείται από τη φύση. Όλα μου τα κομμάτια έχουν στοιχεία της φύσης και κατά κύριο λόγο τα λουλούδια. Τα φέρνω από την Αυστρία, την Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς μου αρέσουν πολύ οι ποιότητες τους και η ιστορία που κουβαλάει το κάθε κομμάτι. Είναι όλα second hand & handpicked – δηλαδή επιλέγονται όλα ένα ένα από εμένα ώστε να μπορώ να κρατάω την βασική αισθητική του brand, γιατί Anthophile είναι ο λάτρης του λουλουδιού! Πίσω από το brand είμαι εγώ, και το τρέχω με τη βοήθεια της μαμάς μου, γιατί πάντα χρειάζεται ένα χέρι βοήθειας από την οικογένεια.. αλλά ως επί τον πλείστον εγώ!
Πώς υποστηρίζει το Anthophile Vintage την βιώσιμη κατανάλωση;
Ν.: Τα ρούχα του Anthophile βοηθούν την βιωσιμότητα λόγω του ότι είναι vintage second hand. Φέρνω δηλαδή ρούχα τα οποία είναι από άλλες δεκαετίες – δεν έχουν παραχθεί τώρα, οπότε δεν είναι στοιχείο του fast fashion. Επομένως σίγουρα όταν λες vintage συγκαταλέγεται απευθείας σε μια βιώσιμη πρακτική.
Από την εμπειρία που έχεις αποκτήσει τρέχοντας ένα brand ρούχων, ποια πιστεύεις ότι είναι η σχέση των καταναλωτών με την αργή μόδα (slow fashion);
Ν.: Βλέπω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη στροφή στο slow fashion συγκριτικά με παλαιότερα. Το έχω δει ακόμα και από τον εαυτό μου ότι έχω βελτιωθεί πολύ σε αυτό το κομμάτι. Βλέπω επίσης ότι έρχονται συνέχεια καινούργιοι πελάτες που το σκέφτονται, να αγοράσουν ή να μην αγοράσουν second hand vintage.. αλλά εγώ προσπαθώ όσο μπορώ να τους παρακινήσω. Vintage δεν είναι αναγκαστικά κάτι που έχουν στο μυαλό τους ότι είναι απλώς φορεμένο. Vintage είναι ένα ρούχο που έχει πολύ καλή ποιότητα, οπότε άμα βοηθάει και το brand το ίδιο στο να ενημερώσει τον καταναλωτή για την ποιότητα και την ιστορία του ρούχου, αυτό βοηθάει παραπάνω στο να εντάσσεις τρόπους ενίσχυσης του slow fashion.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει το Anthophile Vintage μέχρι στιγμής;
Ν.: Μια δυσκολία μου είναι να δημιουργήσω την εμπιστοσύνη στον κόσμο ότι το second hand vintage είναι κάτι ποιοτικό, κάτι πολύ ωραίο το οποίο αν το φορέσει κάποιος δεν θα φθαρεί μέσα στον χρόνο, εφόσον το προσέχει. Βλέπουμε στην αντίθετη περίπτωση ότι στα ρούχα fast fashion οι ποιότητες δεν έχουν καμία σχέση με τα ρούχα που φτιαχνόντουσαν το 1970, το 1960 ακόμα.. οπότε αυτό μου είναι πολύ δύσκολο κάθε φορά να το επικοινωνήσω στον πελάτη και να του δημιουργήσω εμπιστοσύνη – ότι μπορεί πράγματι να πάρει ένα vintage ρούχο που θα τον βγάλει πολύ καιρό. Αυτή είναι βέβαια ανάμεσα σε πολλές άλλες δυσκολίες… όμως είναι εκείνη που συναντάω πιο συχνά.
Μάλλον έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν τα second hand ρούχα βρώμικα;
Ν.: Σίγουρα, γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει κιόλας μια πιο βαθιά γνώση, και το καταλαβαίνω, οπότε εμείς είμαστε εδώ ακριβώς για να ενημερώνουμε τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί που πρωτού αγοράσουν ρωτάνε πρώτα εάν είναι second hand. Τους εξηγώ ότι, ναι, είναι φορεμένο επειδή είναι vintage – έρχεται δηλαδή από άλλη εποχή, εκτός κι αν είναι dead stock (=δεν έχει φορεθεί και έχει ακόμη το καρτελάκι του) αλλά γενικώς τα περισσότερα είναι second hand – φορεμένα. Όμως πολλοί θεωρούν ότι το second hand ταυτίζεται με fast fashion, λόγω του ότι υπάρχουν πολλά ρούχα από δεύτερο χέρι που προέρχονται από τέτοια σχετικά brands, αλλά άλλο το second hand, άλλο το vintage. Υπάρχει επομένως μια σύγχυση στην κατανόηση, οπότε προσπαθώ να το κάνω λίγο πιο ξεκάθαρο σε όσους με ρωτάνε.
Μιας και το ανέφερες, πιστεύεις είναι “σωστή” η αγορά second hand ρούχων από fast fashion brands; Με την έννοια ότι δίνεις μεν δεύτερη ζωή αλλά δεν παύει να είναι κατασκευασμένο με τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε για τη βιομηχανία της γρήγορης μόδας…
Ν.: Νομίζω ότι αν έχεις την επιλογή να αγοράσεις μόνο fast fashion, να πας δηλαδή απευθείας στο μαγαζί του brand, ή να αγοράσεις second hand, καλύτερα second γιατί έτσι δεν βοηθάς στο να παραχθούν κι άλλα ρούχα.
Σαν ιδιοκτήτρια ενός τέτοιου ενός τέτοιου εγχειρήματος, πώς βλέπεις την βιωσιμότητα στο μέλλον της χώρας μας;
Ν.: Πιστεύω ότι κάνουμε μεγάλα άλματα προς την βιωσιμότητα, δεν νομίζω να σταματήσει αυτό, δηλαδή βλέπουμε ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη στο να είμαστε πιο σωστοί καταναλωτές, να βοηθάμε το περιβάλλον με όποιο τρόπο γίνεται να μη το επιβαρύνουμε, γιατί βλέπουμε ήδη ότι υπάρχουν επιπτώσεις, όσο κι αν πιστεύουμε πολλές φορές ότι φταίνε άλλοι παράγοντες.. μπορεί να φταίει και το κράτος, αλλά σίγουρα φταίμε και εμείς, οπότε πρέπει κάποια βήματα να τα προλαμβάνουμε..
Οπότε πιστεύω ότι μελλοντικά θα είναι πιο ισχυρή η δύναμη της βιωσιμότητας και θα υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση.. γιατί βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακόμη ακούσει τη λέξη βιωσιμότητα. Σήμερα πχ μια πελάτισσα με ρώτησε – δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με τη λέξη βιωσιμότητα, και σοκαρίστηκα αλλά το καταλαβαίνω απολύτως ότι μπορεί να μη το γνωρίζει, και είμαστε εδώ εμείς για να ενημερώσουμε και να δημιουργηθεί έτσι μια κατανόηση.