Skip to content

The Agora Project: Η Δέσποινα Αναστασοπούλου μας συστήνει στην Tortuguita και τη φιλοσοφία του slow living

By Ten Million Hands Team

30 Απριλίου 2024

Share this:

Μέσα στον περίπλοκο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, όπου η ταχύτητα συχνά μας πνίγει, η έμπνευση για αλλαγή πολλές φορές ανθίζει από την ανάγκη για ηρεμία και επιστροφή σε πιο απλούς τρόπους ζωής. Η Δέσποινα Αναστασοπούλου από τη Μυτιλήνη μας συστήνεται σε ένα δικό της τέτοιο ταξίδι με την Tortuguita, ένα brand που αντανακλά τη φιλοσοφία του slow living.

 

Μέσα από την επανασύνδεση με την τέχνη της βιβλιοδεσίας και της δημιουργίας με τα χέρια, η Δέσποινα μας μιλά για την ανακάλυψη ενός “αργού” τρόπου ζωής που επιχειρεί την επανασύνδεση με τον ίδιο τον εαυτό αλλά και το περιβάλλον.

 

Κάθε προϊόν της Tortuguita φέρει μέσα του το μήνυμα της απλότητας και της φροντίδας για το περιβάλλον, ενώ η διαδικασία παραγωγής τους έχει εξίσου ενδιαφέρον ως προς τους βιώσιμους τρόπους διαχείρισης. 

 

Συναντήσαμε τη Δέσποινα και τον πάγκο της στο “The Conscious Pop-Up Market” που διοργανώθηκε από το Impact Hub Athens στο ισόγειο του κτιρίου Olympias το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του “The Agora Project”, ως ένα οικολογικό pop-up market για τη δημιουργία μιας κοινότητας ατόμων και οργανισμών που μοιράζονται την ίδια δέσμευση για την αειφορία και υποστηρίζουν ενεργά τη βιώσιμη κατανάλωση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

 

Ποια είναι η Tortuguita και πώς ξεκίνησε;

 

Δέσποινα: Το brand μου είναι η Tortuguita, η χελωνίτσα στα ισπανικά δηλαδή, το οποίο ξεκίνησε το 2018 ουσιαστικά σε μια δική μου στροφή για χαμήλωμα του ρυθμού και της ταχύτητας και επιστροφή στη , μάλλον επανεκκίνηση της δημιουργικότητας και της εργασίας με τα χέρια, της αφής. 

 

Δούλευα πολλά χρόνια στις γραφικές τέχνες, τις οποίες έχω σπουδάσει, και ήταν η πρώτη μου επαφή με τη βιβλιοδεσία.Κάποια στιγμή απολύθηκα οπότε πήρα λίγο χρόνο για τον εαυτό μου. Έκανα κάποια ταξίδια, πήγα στο Μεξικό για 3 μήνες και στα Βαλκάνια, και όταν επέστρεψα και προσπαθούσα να αναδιοργανώσω τον εαυτό μου, αποφάσισα να ξαναγυρίσω στην βιβλιοδεσία που την είχα χάσει από μικρή και δεν το είχα ακολουθήσει τότε για άλλους λόγους, γιατί είχα άλλες προτεραιότητες. Και έτσι ξεκίνησε η Tortuguita – ξεκινώντας φιλοξενούμενη στο εργαστήριο της δασκάλας μου, φτιάχνοντας τα πρώτα μου ημερολόγια με σκληρά καλύμματα, ντυμένα με υφάσματα, κουμπιά κλπ.

 

Βρίσκοντας και μια ομάδα, κάνοντας bazaar οργανωμένα (ήμασταν 5-6 άνθρωποι που διοργανώναμε μόνοι μας τα μπαζαρ μας),  μέχρι που κάποια στιγμή έφυγα για την Μυτιλήνη λόγω οικονομικών και δουλειάς, οπότε πήγα να δουλέψω σε ένα συνεργατικό καφενείο κάποιων φίλων, όπου ανακάλυψα ότι δεν μου πάει η εστίαση. Εφόσον από πριν είχα συμφωνήσει με μια φίλη να μοιραστούμε ένα χώρο για να βάλω τα εργαλεία μου και να έχω ένα εργαστήριο να μπορώ να δουλεύω, και έτσι, είπα αφού έχω μπει που έχω μπει σε έξοδα, ήρθε η ώρα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, και ξεκίνησα έτσι.

 

Πώς ακριβώς μπλέκεται η βιωσιμότητα με την Tortuguita;

 

Δ.: Αρχικά ξεκινώντας πάλι μετά από μια παύση, ξαναφτιάχνοντας ημερολόγια, όπου με γνώρισε και το νησί, το οποίο είναι αρκετά υποστηρικτικό, πλέον είμαι επίσημα η Tortuguita brand σαν μορφή και προσπαθώ γενικά τα χαρτιά που χρησιμοποιώ να είναι πιστοποιημένα για τον βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των δασών και για τον τρόπο παραγωγής τους, χωρίς χλωρίνες κλπ. Πάντα προσπαθώ να μην πετάω τίποτα.

 

Προσπαθώ τα μεγέθη που διαλέγω για τα προϊόντα που φτιάχνω είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μην πετιέται χαρτί, στη τελική κι αν περισσεύει κάποιο κομμάτι, να είναι κάποιο κομμάτι ικανό να το κάνω κάτι άλλο. Αυτά που έχω σήμερα ντεκορ στο πάγκο μου είναι τα περισσεύματα που έμειναν μετά το κόψιμο, και επειδή αυτό το χαρτί έχει 5 πιστοποιήσεις, σε επόμενο στάδιο θέλω να το μαζέψω για να αρχίσω να παίζω μαζί του και να το ανακυκλώσω μόνη μου, γιατί ένα κομμάτι που θέλω να ασχοληθώ ακόμα είναι το χειροποίητο χαρτί. 

Σαν καταναλωτές γιατί πιστεύεις ότι επιλέγουμε κάτι συμβατικό αντί να ψάξουμε κάτι οικολογικό;

 

Δ.: Πιστεύω ότι το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας γιατί οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι, και θα το πω απλά, γιατί και εγώ με τη φίλη που στεγαζόμαστε στο χώρο που είμαστε, της λεω μια μέρα, δεν είναι πάρα πολύ αστείο που δεν μπορούμε να αγοράσουμε αυτά που φτιάχνουμε; Γιατί είναι και για εμάς ακριβά! Επίσης λόγω της ευκολίας της ταχύτητας να αγοράσεις κάτι συμβατικό. Είναι σημαντικός παράγοντας γιατί είναι άλλο να πας να βρεις ένα συγκεκριμένο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και άλλο να σταματήσεις πχ. σε μια μεγάλη αλυσίδα που είναι στο δρόμο σου και να πάρεις κάτι οικονομικό. Αυτά τα 2 έχουν πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά στην Αθήνα. 

 

Εγώ ζω στη Μυτιλήνη τα τελευταία 3,5 χρόνια, εκεί είναι το εργαστήριο και η βάση μου, και στην επαρχία είναι πιο απλά τα πράγματα από θέμα χρόνου. Είναι οι αποστάσεις μικρές.. πχ αν εγώ είχα κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και ζούσες εσύ στο Νέο Ηράκλειο, και ήθελες να πάρεις ένα δώρο σήμερα για τη φίλη σου που έχει γενέθλια, δεν ξέρω κατά πόσο θα προλάβαινες να κατέβεις να το πάρεις από εμένα. 

 

Αυτό σημαίνει και η χελωνίτσα του brand. Εγώ την έχω σαν σημάδι. Πρώτα απ όλα την έκανα για να μου θυμίζει να μη βιάζομαι. Η βραδύτητα δεν είναι της έννοιας του «βαριέμαι», είναι του σπεύδε βραδέως, να έχουμε δηλαδή διαύγεια έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας, για να είμαστε περισσότερο συνειδητοί γενικά στη ζωή. 

Find Tortuguita at

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Biophilic Design: Η επανασύνδεση του εργασιακού χώρου με το φυσικό περιβάλλον

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more

Ανακύκλωση πλαστικού: ένας απλός οδηγός

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more
Ανακύκλωση-πλαστικού

Βιοδιασπώμενο, Ανακυκλώσιμο, ή Κομποστοποιήσιμο;

Εσύ πόσο έξυπνες αποφάσεις αγοράς κάνεις; Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις ότι κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κατά την αγορά σου; Μήπως τελικά έχει σημασία να απορρίπτεις σωστά τις συσκευασίες σου;
Read more
Διαγράμματα σύγκρισης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και βιοδιάσπασης δείχνοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη του καθενός

Πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η ανακύκλωση πλαστικού;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πλαστικό δεν είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, και ότι, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για τη φύση, και για τους ανθρώπους και τα ζώα.
Read more
Ανακυκλωμένα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες που αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα του πλαστικού

Υπεύθυνη κατανάλωση και τουρισμός

Σύμφωνα με τη μελέτη «Sustainability in the Greek Τourism Market – Paving the Way for Sustainable Tourism Growth», που κατάρτισε πρόσφατα η Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μέχρι το 2030 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με τις μεταφορές λόγω του τουρισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2016, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% του συνόλου των ανθρωπογενών εκπομπών παγκοσμίως το 2030.
Read more
Βιώσιμος Τουρισμός - Διακοπές Αλλιώς

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more