Skip to content

The Agora Project: Η Δέσποινα Αναστασοπούλου μας συστήνει στην Tortuguita και τη φιλοσοφία του slow living

By Ten Million Hands Team

30 Απριλίου 2024

Share this:

Μέσα στον περίπλοκο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, όπου η ταχύτητα συχνά μας πνίγει, η έμπνευση για αλλαγή πολλές φορές ανθίζει από την ανάγκη για ηρεμία και επιστροφή σε πιο απλούς τρόπους ζωής. Η Δέσποινα Αναστασοπούλου από τη Μυτιλήνη μας συστήνεται σε ένα δικό της τέτοιο ταξίδι με την Tortuguita, ένα brand που αντανακλά τη φιλοσοφία του slow living.

 

Μέσα από την επανασύνδεση με την τέχνη της βιβλιοδεσίας και της δημιουργίας με τα χέρια, η Δέσποινα μας μιλά για την ανακάλυψη ενός “αργού” τρόπου ζωής που επιχειρεί την επανασύνδεση με τον ίδιο τον εαυτό αλλά και το περιβάλλον.

 

Κάθε προϊόν της Tortuguita φέρει μέσα του το μήνυμα της απλότητας και της φροντίδας για το περιβάλλον, ενώ η διαδικασία παραγωγής τους έχει εξίσου ενδιαφέρον ως προς τους βιώσιμους τρόπους διαχείρισης. 

 

Συναντήσαμε τη Δέσποινα και τον πάγκο της στο “The Conscious Pop-Up Market” που διοργανώθηκε από το Impact Hub Athens στο ισόγειο του κτιρίου Olympias το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του “The Agora Project”, ως ένα οικολογικό pop-up market για τη δημιουργία μιας κοινότητας ατόμων και οργανισμών που μοιράζονται την ίδια δέσμευση για την αειφορία και υποστηρίζουν ενεργά τη βιώσιμη κατανάλωση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

 

Ποια είναι η Tortuguita και πώς ξεκίνησε;

 

Δέσποινα: Το brand μου είναι η Tortuguita, η χελωνίτσα στα ισπανικά δηλαδή, το οποίο ξεκίνησε το 2018 ουσιαστικά σε μια δική μου στροφή για χαμήλωμα του ρυθμού και της ταχύτητας και επιστροφή στη , μάλλον επανεκκίνηση της δημιουργικότητας και της εργασίας με τα χέρια, της αφής. 

 

Δούλευα πολλά χρόνια στις γραφικές τέχνες, τις οποίες έχω σπουδάσει, και ήταν η πρώτη μου επαφή με τη βιβλιοδεσία.Κάποια στιγμή απολύθηκα οπότε πήρα λίγο χρόνο για τον εαυτό μου. Έκανα κάποια ταξίδια, πήγα στο Μεξικό για 3 μήνες και στα Βαλκάνια, και όταν επέστρεψα και προσπαθούσα να αναδιοργανώσω τον εαυτό μου, αποφάσισα να ξαναγυρίσω στην βιβλιοδεσία που την είχα χάσει από μικρή και δεν το είχα ακολουθήσει τότε για άλλους λόγους, γιατί είχα άλλες προτεραιότητες. Και έτσι ξεκίνησε η Tortuguita – ξεκινώντας φιλοξενούμενη στο εργαστήριο της δασκάλας μου, φτιάχνοντας τα πρώτα μου ημερολόγια με σκληρά καλύμματα, ντυμένα με υφάσματα, κουμπιά κλπ.

 

Βρίσκοντας και μια ομάδα, κάνοντας bazaar οργανωμένα (ήμασταν 5-6 άνθρωποι που διοργανώναμε μόνοι μας τα μπαζαρ μας),  μέχρι που κάποια στιγμή έφυγα για την Μυτιλήνη λόγω οικονομικών και δουλειάς, οπότε πήγα να δουλέψω σε ένα συνεργατικό καφενείο κάποιων φίλων, όπου ανακάλυψα ότι δεν μου πάει η εστίαση. Εφόσον από πριν είχα συμφωνήσει με μια φίλη να μοιραστούμε ένα χώρο για να βάλω τα εργαλεία μου και να έχω ένα εργαστήριο να μπορώ να δουλεύω, και έτσι, είπα αφού έχω μπει που έχω μπει σε έξοδα, ήρθε η ώρα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, και ξεκίνησα έτσι.

 

Πώς ακριβώς μπλέκεται η βιωσιμότητα με την Tortuguita;

 

Δ.: Αρχικά ξεκινώντας πάλι μετά από μια παύση, ξαναφτιάχνοντας ημερολόγια, όπου με γνώρισε και το νησί, το οποίο είναι αρκετά υποστηρικτικό, πλέον είμαι επίσημα η Tortuguita brand σαν μορφή και προσπαθώ γενικά τα χαρτιά που χρησιμοποιώ να είναι πιστοποιημένα για τον βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των δασών και για τον τρόπο παραγωγής τους, χωρίς χλωρίνες κλπ. Πάντα προσπαθώ να μην πετάω τίποτα.

 

Προσπαθώ τα μεγέθη που διαλέγω για τα προϊόντα που φτιάχνω είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μην πετιέται χαρτί, στη τελική κι αν περισσεύει κάποιο κομμάτι, να είναι κάποιο κομμάτι ικανό να το κάνω κάτι άλλο. Αυτά που έχω σήμερα ντεκορ στο πάγκο μου είναι τα περισσεύματα που έμειναν μετά το κόψιμο, και επειδή αυτό το χαρτί έχει 5 πιστοποιήσεις, σε επόμενο στάδιο θέλω να το μαζέψω για να αρχίσω να παίζω μαζί του και να το ανακυκλώσω μόνη μου, γιατί ένα κομμάτι που θέλω να ασχοληθώ ακόμα είναι το χειροποίητο χαρτί. 

Σαν καταναλωτές γιατί πιστεύεις ότι επιλέγουμε κάτι συμβατικό αντί να ψάξουμε κάτι οικολογικό;

 

Δ.: Πιστεύω ότι το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας γιατί οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι, και θα το πω απλά, γιατί και εγώ με τη φίλη που στεγαζόμαστε στο χώρο που είμαστε, της λεω μια μέρα, δεν είναι πάρα πολύ αστείο που δεν μπορούμε να αγοράσουμε αυτά που φτιάχνουμε; Γιατί είναι και για εμάς ακριβά! Επίσης λόγω της ευκολίας της ταχύτητας να αγοράσεις κάτι συμβατικό. Είναι σημαντικός παράγοντας γιατί είναι άλλο να πας να βρεις ένα συγκεκριμένο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και άλλο να σταματήσεις πχ. σε μια μεγάλη αλυσίδα που είναι στο δρόμο σου και να πάρεις κάτι οικονομικό. Αυτά τα 2 έχουν πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά στην Αθήνα. 

 

Εγώ ζω στη Μυτιλήνη τα τελευταία 3,5 χρόνια, εκεί είναι το εργαστήριο και η βάση μου, και στην επαρχία είναι πιο απλά τα πράγματα από θέμα χρόνου. Είναι οι αποστάσεις μικρές.. πχ αν εγώ είχα κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και ζούσες εσύ στο Νέο Ηράκλειο, και ήθελες να πάρεις ένα δώρο σήμερα για τη φίλη σου που έχει γενέθλια, δεν ξέρω κατά πόσο θα προλάβαινες να κατέβεις να το πάρεις από εμένα. 

 

Αυτό σημαίνει και η χελωνίτσα του brand. Εγώ την έχω σαν σημάδι. Πρώτα απ όλα την έκανα για να μου θυμίζει να μη βιάζομαι. Η βραδύτητα δεν είναι της έννοιας του «βαριέμαι», είναι του σπεύδε βραδέως, να έχουμε δηλαδή διαύγεια έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας, για να είμαστε περισσότερο συνειδητοί γενικά στη ζωή. 

Find Tortuguita at

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

World Cotton Day: Βαμβάκι και Βιωσιμότητα

Η 7η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού, μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει το βαμβάκι στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα βιωσιμότητας που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωσή του.
Read more

Καινοτόμα Οικολογικά Υφάσματα

Η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη πίεση για να υιοθετήσει πιο βιώσιμες πρακτικές. Ο πλανήτης δεν αντέχει πια τις επιπτώσεις της ταχείας μόδας και της υπερκατανάλωσης.
Read more

5 Βιώσιμα Brands Εσωρούχων στην Ελλάδα

Η στροφή προς τη βιώσιμη μόδα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ρούχα που φοράμε καθημερινά, αλλά και για τα εσώρουχα.
Read more

Βιολάντα: Ένα Εργοστάσιο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη, οι εταιρείες παγκοσμίως στρέφονται προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Read more

Γυναικεία Περίοδος και Βιωσιμότητα

Η γυναικεία περίοδος είναι μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Ωστόσο, τα παραδοσιακά προϊόντα περιόδου, όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες, δημιουργούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω των απορριμμάτων που παράγουν και των μη βιοδιασπώμενων υλικών τους.
Read more

Επιλέγουμε Βιώσιμα Αντιηλιακά: Προστασία για εμάς και τον Πλανήτη

Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την υγεία μας, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.
Read more

Γιατί Δεν Πρέπει να Χρησιμοποιούμε Σαμπουάν στα Ντουζ της Παραλίας

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας, και οι μικρές μας πράξεις μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση σαμπουάν και άλλων καθαριστικών προϊόντων στα ντουζ της παραλίας.
Read more

Βισκόζη: Γιατί δεν είναι ένα οικολογικό ύφασμα

Η βισκόζη, επίσης γνωστή ως ρεγιόν, είναι ένα ύφασμα που έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω της μαλακής του υφής και της ευελιξίας του. Πολλοί καταναλωτές το βλέπουν ως μια φυσική επιλογή, αφού προέρχεται από φυτικές ίνες.
Read more

Σε επαφή με την φύση – χωρίς κινητό!

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι έντονοι. Η πληροφορία που λαμβάνουμε, κάποιες φορές περισσότερη από όση μπορούμε να διαχειριστούμε. Και ναι, είναι δύσκολο να κάνεις ένα “διάλειμμα”.
Read more

Μια σακούλα – Λιγότερα απορρίμματα!

Άραγε πόσες φορές αρκεί να χρησιμοποιήσεις μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα προκειμένου να επιφέρεις πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον;
Read more

Reuse! Επαναχρησιμοποίησε το!

H χρήση ανακυκλωμένου γυαλιού στην κατασκευή, εξοικονομεί πρώτες ύλες και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, μην ξεχνάς πως το γυάλινο βαζάκι μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις.
Read more

Βάλε Πρόγραμμα!

Tο να οργανώσεις τα γεύματα της εβδομάδας σου αλλά και να διαχειρίζεσαι τα υπολείμματα δημιουργικά έχει περισσότερα οφέλη απ’ όσα νομίζεις.
Read more

κύπελλα πολλαπλών χρήσεων

Πόσες φορές έχετε πετάξει το χάρτινο ποτήρι μιας χρήσεως του καφέ σας στην ανακύκλωση θεωρώντας ότι κάνετε το καθήκον σας απέναντι στο περιβάλλον;
Read more

Χαιρόμαστε τη φύση χωρίς παρεμβάσεις!

Μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Ποτέ μην ταΐζεις τα άγρια ζώα και μην αφήνεις τροφικά υπολείμματα στο δάσος!
Read more

Υπερκατανάλωση – όχι για εμένα!

υτό που επέστρεψες άλλωστε θα το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος πελάτης. Σωστό; Λάθος!
Read more

Cruelty free – τι σημαίνει.

Ποια είναι η ιστορία του “cruelty free”;
Read more

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more