Skip to content

Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει νομοθεσία για τις παραπλανητικές πράσινες ετικέτες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον περασμένο Μάιο (11/5/2023), υποστήριξε  νομοσχέδιο για τη βελτίωση της σήμανσης των προϊόντων ώστε να τεθεί τέρμα στους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα. Με 544 ψήφους κατά, 18 κατά και 17 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση νέας οδηγίας για την «Ενδυνάμωση των Καταναλωτών προς την Πράσινη Μετάβαση».

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Σκοπός είναι να θέσει τέλος στη χρήση γενικόλογων, παραπλανητικών ισχυρισμών όπως «φιλικό προς το περιβάλλον», «φυσικά συστατικά», «βιοδιασπώμενο», «κλιματικά ουδέτερο», «οικολογικό» κ.λπ., εάν αυτοί δεν «συνοδεύονται με λεπτομερή στοιχεία. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης των ισχυρισμών ότι τα προϊόντα έχουν ουδέτερο, μειωμένο, αντισταθμισμένο ή θετικό αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον με βάση αποκλειστικά την αντιστάθμιση του άνθρακα (carbon offsetting.). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επικρότησε τον περιορισμό τέτοιων ισχυρισμών που παραπλανούν το καταναλωτικό κοινό. Ωστόσο, στην απαγόρευση δεν εντάχθηκαν δυστυχώς προϊόντα, υπηρεσίες ή δραστηριότητες εμπόρων που προωθούν τα ορυκτά καύσιμα ή τις εξαιρετικά ρυπογόνες βιομηχανίες. 

 

Η ψηφοφορία επιβεβαίωσε επίσης ότι όλες οι ετικέτες βιωσιμότητας πρέπει να βασίζονται σε ένα σύστημα πιστοποίησης ή να έχουν δημιουργηθεί από δημόσια αρχή, και εισήγαγε μέτρα για να διασφαλίσει ότι τέτοια συστήματα πιστοποίησης είναι αξιόπιστα και αμερόληπτα, όπως το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

Επιπλέον, η νομοθεσία αυτή επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πρόωρη απόρριψη προϊόντων απαγορεύοντας την εισαγωγή σχεδιασμένων λειτουργιών που περιορίζουν τη μακροζωία των συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες θα αναγκάζονται να παρέχουν στους καταναλωτές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής συσκευών, όπως η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, η λειτουργικότητα των συσκευών κ.λπ. 

 

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μία κυκλική οικονομία. Το ζήτημα των παραπλανητικών ισχυρισμών βιωσιμότητας είναι πλέον στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον περασμένο μήνα ίδρυσε την Ομάδα Εργασίας για το Κλίμα και την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη ενισχύουν επίσης τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες σχετικά με τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ σε ό,τι αφορά τους οικολογικούς ισχυρισμούς.

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Σημασία και Προοπτική

Η ανταποδοτική ανακύκλωση αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων, η οποία συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την παροχή κινήτρων στους πολίτες για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Read more

Biophilic Design: Η επανασύνδεση του εργασιακού χώρου με το φυσικό περιβάλλον

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more

Ανακύκλωση πλαστικού: ένας απλός οδηγός

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more
Ανακύκλωση-πλαστικού

Βιοδιασπώμενο, Ανακυκλώσιμο, ή Κομποστοποιήσιμο;

Εσύ πόσο έξυπνες αποφάσεις αγοράς κάνεις; Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις ότι κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κατά την αγορά σου; Μήπως τελικά έχει σημασία να απορρίπτεις σωστά τις συσκευασίες σου;
Read more
Διαγράμματα σύγκρισης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και βιοδιάσπασης δείχνοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη του καθενός

Πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η ανακύκλωση πλαστικού;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πλαστικό δεν είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, και ότι, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για τη φύση, και για τους ανθρώπους και τα ζώα.
Read more
Ανακυκλωμένα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες που αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα του πλαστικού

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more