Skip to content

Κόστα Ρίκα: Ταξιδεύοντας στην καρδιά της αειφορίας

Ένας πολύτιμος λόγος όμως για να την επισκεφθείς δεν είναι τόσο για να απολαύσεις τα θαύματα της φύσης της όσο… τα θαύματα του λαού της!

By Ten Million Hands Team

19 Δεκεμβρίου 2023

Share this:

Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής με πλούσια χλωρίδα και φυσική ομορφιά, αποτελώντας έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της ηπείρου. Ένας πολύτιμος λόγος όμως για να την επισκεφθείς δεν είναι τόσο για να απολαύσεις τα θαύματα της φύσης της όσο… τα θαύματα του λαού της!

 

Αν θεωρείς ότι η βιωσιμότητα στην πράξη είναι δύσκολη και πολύπλοκη, ο λαός αυτής της μικρής χώρας (5 εκ. κάτοικοι) είναι εδώ για να σου αποδείξει το αντίθετο: εδώ και μισό αιώνα, η Κόστα Ρίκα προωθεί σταδιακά και σταθερά την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, φτάνοντας σήμερα να αποτελεί πρωτοπόρο της αειφορίας, με ένα από τα πιο υψηλά επίπεδα διαβίωσης στη Λατινική Αμερική. Με ισχυρή κοινωνική και περιβαλλοντολογική συνείδηση, η κυβέρνηση και ο λαός της Κόστα Ρίκα δεσμεύονται και εφαρμόζουν ενεργά οικολογικές πρακτικές, συνδυάζοντας τόσο τοπικά όσο και παγκόσμια οικονομικά μοντέλα. 

 

Πάνω από το 98% της ενέργειας της χώρας είναι ανανεώσιμη, με τη δασική κάλυψη να αποτελεί πάνω από το 53% – γεγονός αξιοθαύμαστο λόγω των πολύχρονων προσπαθειών για την αποτροπή των αποψιλώσεων της Κόστα Ρίκα. Τόσο οι κάτοικοι της, όσο και οι ταξιδιώτες που την επισκέπτονται, οι οποίοι ανέρχονται σε πάνω από 1 εκατομμύρια ετησίως, απολαμβάνουν τον συνειδητό τρόπο ζωής του τόπου, ο οποίος έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο, και την πληθώρα προστατευόμενων πάρκων και καταφυγίων άγριας ζωής, που αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο γης της χώρας.

 

Τι κάνει όμως τόσο δημοφιλή τη φήμη της για τον βιώσιμο τουρισμό; 

Ο μικρός αυτός παράδεισος, που φιλοξενεί το 6,5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, έχει αναπτύξει το τουριστικό του μοντέλο με γνώμονα την βιωσιμότητα, την καινοτομία και την συμμετοχικότητα. Τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας είναι επικεντρωμένα σε δραστηριότητες που σέβονται το περιβάλλον, και προσφέρουν στους επισκέπτες του ευκαιρίες να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 

Ακόμη, το Ινστιτούτο Τουρισμού της χώρας έχει αναπτύξει ήδη από το 1997 μια πιστοποίηση για τον αειφόρο τουρισμό, η οποία προσφέρει σε τουριστικές επιχειρήσεις τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης.  

 

Η Κόστα Ρίκα ετοιμάζει σήμερα διεξοδικές πρακτικές προκειμένου να απαλλάξει τον άνθρακα από την οικονομία της έως το 2050, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα από τον ΟΗΕ, εντός της οποίας έχουν δεσμευτεί πολλές χώρες παγκοσμίως. Η κυβέρνηση της, έχει εκφράσει πως η απεξάρτηση της οικονομίας της από τον άνθρακα έχει οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς σκοπούς. Στόχος είναι να υπάρξουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 – δηλαδή η χώρα να μη παράγει περισσότερες εκπομπές από όσες μπορεί να αντισταθμίσει μέσω οικολογικών πρακτικών. 

cta image 2

Ten Million Hands Ντοκιμαντέρ

cta icon documentary
Δείτε Περισσότερα

Καθημερινά Νέα

Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Σημασία και Προοπτική

Η ανταποδοτική ανακύκλωση αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων, η οποία συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την παροχή κινήτρων στους πολίτες για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Read more

Biophilic Design: Η επανασύνδεση του εργασιακού χώρου με το φυσικό περιβάλλον

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more

Ανακύκλωση πλαστικού: ένας απλός οδηγός

Όλοι/ες μας είμαστε γνώριμοι/ες με την διαδικασία της ανακύκλωσης, δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες με τις οποίες αυτή εκτελείται, ή οι οδηγίες προς τους καταναλωτές για να ανακυκλώσουν το εκάστοτε προϊόν.
Read more
Ανακύκλωση-πλαστικού

Βιοδιασπώμενο, Ανακυκλώσιμο, ή Κομποστοποιήσιμο;

Εσύ πόσο έξυπνες αποφάσεις αγοράς κάνεις; Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις ότι κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κατά την αγορά σου; Μήπως τελικά έχει σημασία να απορρίπτεις σωστά τις συσκευασίες σου;
Read more
Διαγράμματα σύγκρισης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και βιοδιάσπασης δείχνοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη του καθενός

Πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η ανακύκλωση πλαστικού;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πλαστικό δεν είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, και ότι, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για τη φύση, και για τους ανθρώπους και τα ζώα.
Read more
Ανακυκλωμένα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες που αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα του πλαστικού

Στη μόδα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Δεν το φοράς; Αντάλλαξε το!

Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσεις αυτό το φόρεμα στην κολλητή σου που το ζαχαρώνει χρόνια; Αφού δεν το φοράς!
Read more

Θες να συμμετέχεις στο #30WearsChallenge;

Tο #30WearsChallenge είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κλιματική ακτιβίστρια Livia Firth το 2015: ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν τουλάχιστον 30 φορές.
Read more

Καφές και για τα φυτά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα φυτό χρειάζεται ήλιο, νερό και λίπασμα. Ή μήπως και καφέ;
Read more

Αβοκάντο από τον κήπο μας!

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φυτέψεις τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες;
Read more

Ημέρα καύσωνα; Ώρα για αποδοτική χρήση του κλιματιστικού μας!

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς μήνες ζέστης οπότε η χρήση των κλιματιστικών είναι έντονη και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Με μια μικρή αλλά σημαντική κίνηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς που φουσκώνουν από την πολύωρη χρήση του κλιματιστικού.
Read more

Digital και τουρισμός – μια σχέση αγάπης

H αγαπημένη μας εποχή για συναυλίες, θερινές προβολές και ταξιδάκια είναι εδώ! Και όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό κοινό: απαιτούν και το ανάλογο εισιτήριο.
Read more

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;

Εσύ γνωρίζεις πώς να επιλέγεις σωστά το αντηλιακό σου;
Read more
Αντηλιακό εφαρμοσμένο σε σχήμα καρδιάς στην πλάτη ενός ατόμου, συμβολίζοντας την αγάπη για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Read more

Πώς οι καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ten Million Hands συνομιλεί με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη, και την υπεύθυνη εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας, Έλενα Δανάλη
Read more

Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό με τον καθηγητή Πάρη Τσάρτα

Ο Πάρης Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συζητά με την Ελένη και τον Παναγιώτη του Ten Million hands για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις παλιές αλλά και νέες εφαρμογές του βιώσιμου τουρισμού. 
Read more

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τους «φύλακες της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο»;

Το ήξερες ότι στο Open Farm μπορείς να γνωρίσεις τον άνθρωπο που παράγει την τροφή σου; Να κατανοήσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες του, και να αφουγκραστεί κι αυτός τα δικά σου;
Read more

Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε στην ικανότητα ορθής ανάγνωσης ετικετών τροφίμων

Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει επιφέρει η σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη; Σε τι οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια;
Read more